Brussel behoudt woonbonus

Het Brussels Gewest gooit zijn nieuwe belastingbevoegdheid in de strijd om Vlamingen naar de hoofdstad te lokken. Terwijl de woonbonus in Vlaanderen wordt ingeperkt, blijft die in Brussel alvast tot 2017 ongewijzigd. Zo hoopt het Brussels gewest ook meer Vlamingen naar Brussel te lokken.

Met de zesde staatshervorming is meteen ook een belangrijk stuk van de bevoegdheid om belastingen te heffen verschoven naar de deelstaten. Die waren al bevoegd voor onder meer registratie- en successierechten. Maar daar komen nu grote stukken van de personenbelasting bij, zoals de woonbonus.

Het Brussels Gewest wil alvast van zijn belastingbevoegdheid gebruik maken om nieuwe inwoners uit de middenklasse te lokken om er zich te vestigen. Het grote drama van Brussel is dat heel wat Vlamingen en Walen er komen werken, maar in Vlaanderen en Wallonië hun belastingen betalen.

‘Bij de hertekening van de fiscaliteit zal er daarentegen naar gestreefd worden nieuwe inwoners aan te moedigen zich te komen vestigen in het Brussels Gewest en dus daar hun belastingen te betalen’, staat in het Brusselse regeerakkoord.

De regering is daarom zinnens om de bestaande fiscale stimuli op zijn minst te behouden en indien mogelijk zelfs te versoepelen en uit te breiden.

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons