Brussel behoudt woonbonus

Het Brussels Gewest gooit zijn nieuwe belastingbevoegdheid in de strijd om Vlamingen naar de hoofdstad te lokken. Terwijl de woonbonus in Vlaanderen wordt ingeperkt, blijft die in Brussel alvast tot 2017 ongewijzigd. Zo hoopt het Brussels gewest ook meer Vlamingen naar Brussel te lokken.

Met de zesde staatshervorming is meteen ook een belangrijk stuk van de bevoegdheid om belastingen te heffen verschoven naar de deelstaten. Die waren al bevoegd voor onder meer registratie- en successierechten. Maar daar komen nu grote stukken van de personenbelasting bij, zoals de woonbonus.

Het Brussels Gewest wil alvast van zijn belastingbevoegdheid gebruik maken om nieuwe inwoners uit de middenklasse te lokken om er zich te vestigen. Het grote drama van Brussel is dat heel wat Vlamingen en Walen er komen werken, maar in Vlaanderen en Wallonië hun belastingen betalen.

‘Bij de hertekening van de fiscaliteit zal er daarentegen naar gestreefd worden nieuwe inwoners aan te moedigen zich te komen vestigen in het Brussels Gewest en dus daar hun belastingen te betalen’, staat in het Brusselse regeerakkoord.

De regering is daarom zinnens om de bestaande fiscale stimuli op zijn minst te behouden en indien mogelijk zelfs te versoepelen en uit te breiden.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons