Alleen notaris kan uw woning openbaar verkopen

Onroerende goederen kunnen ook via een site openbaar verkocht worden. Maar dat moet wel gebeuren door een notaris, niet door een veilinghuis in de privésector.

Alleen notarissen kunnen onroerende goederen zoals woningen of gronden openbaar verkopen. Als dat gebeurt via een internetsite van een gespecialiseerd veilinghuis, is de verkoop niet geldig.

Eén en ander blijkt uit een arrest van het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in ons land, dat op 9 juni is gewezen.

Het Hof van Cassatie bevestigt dat alleen notarissen bevoegd zijn om onroerende goederen zoals huizen, grond of bedrijfsgebouwen, openbaar te verkopen. Zo'n openbare verkoop houdt in dat de notaris het onroerend goed toewijst aan de persoon die - in het openbaar - het hoogste én het laatste bod doet.

Zo'n veiling moet niet noodzakelijk in een zaal gebeuren. 'De openbare verkoop kan ook gebeuren voor een publiek dat virtueel wordt samengebracht', zo meldt het advocatenkantoor Eubelius.

Maar ook dan valt de openbare verkoop onder het wettelijk monopolie van de notaris. Als de verkoop gebeurt via een publieke internetsite van een gespecialiseerd veilinghuis zoals Heyman, moet de rechter de verkoop nietig (ongeldig) verklaren.

Voorwaarden
In het arrest herhaalt het Hof van Cassatie de voorwaarden opdat er van een openbare verkoop sprake zou zijn. Het moet gaan om een verkoop waarbij:
1. een fysiek of virtueel samengebracht publiek de mogelijkheid krijgt om concurrentiële biedingen te doen;
2. de ene bieder kennis krijgt van het bod van de ander. Het is niet noodzakelijk dat de bieder weet van wie het andere bod uitgaat en
3. het van bij de aanvang duidelijk is dat het goed aan de hoogste bieder wordt toegewezen of dat het zal worden ingehouden.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons