Overschakelen op ledverlichting: zo pak je het aan

Hoewel ledverlichting nog steeds duurder is, gaan we toch meer en meer overstag. Ledlampen gaan nu eenmaal langer mee en door hun energiezuinigheid zijn ze ook een stuk beter voor het milieu. Overschakelen kan op twee manieren, wij geven ze je even mee.

Vervang de lampen

Een kleine kanttekening wel, er zijn armaturen waar ledlampen perfect in passen, maar er zijn er ook waar de fitting geen vervanging toelaat. Dan zit er alsnog niet anders op dan het hele armatuur te vervangen. Indien de armaturen niet zijn afgestemd op de ledlampen, dan gaan ze vaak ook net iets korter mee en haal je er niet het maximale rendement uit. Beschik je over lampen met een transformator, dan kan je die transformator ook maar beter gelijk mee vervangen. Houd er verder ook rekening mee dat een leds met een hoog vermogen, minder zuinig zijn dan deze met een laag vermogen.

In principe kan je ledlampen overal installeren, zelfs buiten kan je met ledlampen uit de voeten.

Vervang het hele armatuur

Was je armatuur toch al aan vervanging toe, maak dan gelijk gebruik om de nieuwe van ledlampen te voorzien. Vaak zijn nieuwe armaturen perfect afgestemd op ledlampen, wat het beste uit de lampen haalt. Ga je voor geïntegreerde ledlampen, dan is er wel een serieus nadeel: gaat de lamp stuk, dan moet je gelijk het hele armatuur vervangen. In principe gaat dit niet snel voorvallen, want ledlampen gaan ontzettend lang mee en de armaturen zijn zo gemaakt, dat er een ideale warmteafvoer is.

Ben je niet echt een handige harry, laat je dan bijstaan door een professional. Er zijn immers best wat verschillen tussen de ledlampen onderling en vaak komt er toch net wel wat meer bij kijken dan enkel een lampje vervangen.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag