Energielekken vermijden… met een app

Muren of daken isoleren lijkt een koud kunstje. Maar ervoor zorgen dat er geen spatje energie meer uit je huis lekt, is een ander paar mouwen. De hogeschool Odisee wil vaklui en doe-het-zelvers een handje helpen met een app.

Het is in een gemiddeld huis niet moeilijk om de plekken aan te wijzen waar energie naar buiten lekt (in de vorm van warmte) of naar binnen, in de vorm van koude lucht. Dat zijn bijvoorbeeld de plaatsen waar vloeren en muren samenkomen, waar het dak de muren raakt of waar de schoorsteen doorheen de dakbedekking steekt. 

Het lijstje van die zogenaamde bouwknopen is lang: raam- en deuropeningen, koepels in een plat dak of dakkapellen... het zijn allemaal potentiële lekken die de werkelijke EPC-waarde danig kunnen doen afwijken van het theoretische, beoogde cijfer in het ontwerp. 

Energiescan

Slecht geïsoleerde bouwknopen fnuiken niet alleen vaak het energiezuinige karakter van een woning, ze zijn ook een geliefkoosd doelwit voor vocht en schimmels. Kortom: bouwknopen worden in de nieuwbouw maar beter volgens de regels van de kunst ontworpen en gerealiseerd. 

Wie een energiescan van zijn woning laat maken, heeft bij de consulent trouwens een stevig voetje voor als hij mooi uitgevoerde bouwknopen kan voorleggen. 

Online tool

Om haar studenten bouwkunde de kneepjes van het vak te leren heeft de Aalsterse campus van de Odisee-hogeschool een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: een app die de gebruiker doorheen de verschillende constructiefasen van een bouwknoop loodst. Omdat de online tool uitermate praktisch blijkt, stellen de ontwikkelaars ze nu ook beschikbaar voor gebruikers buiten de schoolomgeving. 

Voor bouwvakkers, ploegbazen en doe-het-zelvers is er nu de mobiele website of app bouwknopenuitvoeren.be, een handige werftoepassing om bouwknopen EPC-proof te maken. 

In 3D

Pakweg dertig verschillende bouwknopen komen aan bod in de app. Voor elke knoop is er een uitgebreid schema dat de constructie stap voor stap simuleert. En dat in 3D! Belangrijk, want op bouwwerven worden nog altijd vooral papieren plannen gebruikt. Dat is soms lastig, want de bouwknopen in hedendaagse nieuwbouw zijn vaak te complex om duidelijk en overzichtelijk weer te kunnen geven in 2D. 

Nog een voordeel ten opzichte van het klassieke bouwplan: de app geeft voor elke knoop extra informatie over bouwgerelateerde eigenschappen zoals warmte-isolatie, water- en luchtdichtheid. Bovendien is die informatie gemakkelijk consulteerbaar via individuele icoontjes. 

Basisprincipes

De online constructiegids die in de app verwerkt zit, is gebaseerd op drie basisprincipes, principes die weinig rekenwerk vereisen en daardoor toepasbaar zijn bij de meeste soorten bouwknopen. 

Eén van die principes is ‘de weg van de minste weerstand’. Wanneer verschillende isolatielagen geen contact met elkaar maken en wanneer andere isolerende elementen buiten beschouwing worden gelaten, dan moet je ervoor zorgen dat de weg die de warmte van binnen naar buiten aflegt zo lang (en bochtig) mogelijk is. Concreet betekent dit dat die weg minstens één meter lang moet zijn. 

Omdat ze door een hogeschool werd ontwikkeld, wordt de app nu al een vorm van ‘nieuw leren’ genoemd. Ze zal trouwens wellicht niet alleen worden gebruikt in lessen bouwkunde aan de hogeschool, want ook de VDAB heeft al interesse getoond om de app mee te nemen in haar curriculum over duurzame bouwtechnieken. 

De grote sterkte van de app is immers dat ze uiterst visueel werkt. Gebruikers moeten dus geen complex jargon kennen of een dikke handleiding doorworstelen. Daardoor is ze uitermate geschikt voor prille bouwvakkers (studenten bouwkunde, maar ook omgeschoolde werkzoekenden en doe-het-zelvers), en voor de vele bouwvakkers die het Nederlands niet helemaal machtig zijn. 

Bron: Hebbes


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag