Renovaties: is het nu 6% of 21% BTW?

Vanaf het begin van 2016 moet je woning niet minstens vijf, maar tien jaar oud zijn als je wilt renoveren tegen een btw-tarief van 6%.

Wie in 2015 renoveerde, betaalde een verlaagd btw-tarief van 6% voor geleverde goederen en werkuren. Voorwaarde: die woning moest minstens vijf jaar oud zijn.

Dit jaar zijn de spelregels veranderd. Nu moet je woning namelijk minstens tien jaar oud zijn.

Alle voorwaarden op een rijtje om te genieten van het verlaagd btw-tarief:
 - Je huis is ouder dan tien jaar. Doorslaggevend is de datum waarop het voor het eerst werd bewoond.
 - Het is een privéwoning, waarvan je minder dan 50% gebruikt voor beroepsdoeleinden.
 - Dezelfde aannemer staat in voor de levering én plaatsing.
 - Alleen geldig voor renovatiewerken aan en in je woning.
 - Je krijgt van de aannemer een schriftelijke verklaring dat je woning conform de eisen is. 

Overgangsmaatregel
Voor wie midden in een renovatie zit: geen paniek. Er is een overgangsmaatregel voorzien voor werken die op 31 december 2015 nog niet voltooid zijn en die voor die datum nog niet volledig gefactureerd of betaald zijn.

Of optie twee: werken die starten na 31 december 2015, maar waarvoor nog vóór die datum een contract is afgesloten.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons