5 gemaakte fouten in dakisolatie

Je dak (extra) isoleren is de perfecte manier om tot 30% op je energiefactuur te besparen en om het comfort in de kamers onder het dak aanzienlijk te doen stijgen. Sowieso een juiste keuze dus. Al worden er bij die juiste keuze toch nog fouten gemaakt. We zetten de 5 meest voorkomende fouten op een rijtje. Probeer die te vermijden! Want een gewaarschuwd isoleerder telt voor 2.

Fout 1: Te zuinig zijn met de isolatiedikte
De Rd-waarde (warmteweerstand) van je dakisolatie wordt berekend door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde (λ-waarde) van het materiaal. Die laatste geeft aan in welke mate het materiaal de warmte geleidt. Om een zo goed mogelijke Rd-waarde te halen, geldt dus in de regel: hoe dikker, hoe beter. Want elke extra centimeter isolatiedikte rendeert meteen. En akkoord, als je 16, 18cm of een nog dikker pakket isolatie aanbrengt, zal de investering voor het isolatiemateriaal iets hoger liggen dan voor 14cm, maar die meerkost verdien je meteen terug en alles daarna is pure winst.

2 cm extra glaswol bijvoorbeeld kost per vierkante meter ongeveer 1 euro, btw inclusief, extra. De kosten voor de plaatsing zijn echter dezelfde: of je nu isoleert met 16cm glaswol of met 18cm, voor de plaatser maakt dat geen verschil. De extra investering voor 18cm in plaats van 16cm is dan ook snel terugverdiend: op een dak van 100m² bijvoorbeeld na amper 1 maand! (bron: www.energiesparen.be)

Fout 2: het verkeerde dampscherm gebruiken
Breng na de plaatsing van de isolatie een lucht-dampscherm aan. Zo zorg je ervoor dat er geen vochtige binnenlucht in het dak kan dringen en de lucht niet van binnen naar buiten of omgekeerd door het dak kan gaan (elk luchtlek is immers een warmtelek: warmteverlies via luchtlekken kan oplopen tot 20% van het totale warmteverlies).

Kies best voor een vochtregulerend luchtdichtingsmembraan in plaats van voor een klassiek dampscherm. Dat zorgt ervoor dat vochtigheid die toch via buiten of via een klein luchtlek in het dak geraakt, ook weer uitdroogt. Zeer belangrijk om schimmel en houtrot te vermijden!

Er bestaan isolatiematerialen waarbij het dampscherm - in feite gaat hier om alukraft - al geïntegreerd zit, maar je geeft beter de voorkeur aan een apart dampscherm omdat er dan minder naden zijn en dus minder kans op vochtlekken of condensatieproblemen bestaat.

Fout 3: De luchtdichtheid niet verzorgen
We hebben nu een als het ware een dikke, gevoerde en vochtregulerende muts op ons dak gezet. Maar wat ben je met zo’n ‘warme’ muts als die vol gaten zit? Precies daarom is het belangrijk om isolatie en dampscherm goed luchtdicht af te werken.

Dat doe je door de plekken waar de banen van het dampscherm elkaar overlappen goed af te plakken met tape en de aansluitingen van het dampscherm op andere constructiedelen (muren, dakvensters…) af te kitten met een afdichtingskit. 

Zorg er ook voor dat je het dampscherm nergens doorboort, tenzij het echt niet anders kan zoals bijvoorbeeld bij een ventilatieleiding. Werk de doorboring in dat geval perfect luchtdicht af! Andere leidingen, spotjes, stopcontacten enzovoort dien je in te werken in een technische spouw voor het dampscherm.

Fout 4: Niet tot tegen het onderdak isoleren
Een onderdak is meestal een soepele folie (soms ook een stijve plaat maar dit wordt almaar minder toegepast) die tussen de dakbedekking en de isolatie zit. Het WTCB geeft de voorkeur aan een onderdak dat zeer dampdoorlatend en vochtregulerend is, zodat het vocht kan ontsnappen.

Als je isoleert, moet je altijd tot tegen dat onderdak isoleren, tenzij het onderdak onvoldoende dampdoorlatend is. In dat geval dien je 2cm vrije ruimte te laten in combinatie met het aanbrengen van een vochtregulerend dampscherm.

Fout 5: Akoestische isolatie negeren
Een ruimte onder het dak is erg geluidsgevoelig (vliegtuigen, slagregen, …). Kies daarom voor een isolatiemateriaal dat niet enkel thermisch perfect isoleert, maar ook geluidsdempend werkt. 

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons