23 juli 2015

Als je een huis verhuurt is het belangrijk dat je huurder tijdig de huur betaalt. Selecteer je huurder daarom grondig en reageer adequaat (zonder discriminatie*) als je geen correcte betaling ontvangt.

Neem je voorzorgen.
Selecteer je huurder grondig. Je mag hem daarbij vragen dat hij je een loonfiche laat zien. Zet verder in het huurcontract dat de huur op voorhand (tegen bv. de 5e van de maand waarop ze betrekking heeft) moet worden betaald.

Je kan ook vragen dat je huurder de huur betaalt via een domiciliering. Bovendien kan je in het huurcontract bepalen dat de huurder bij laattijdige betaling van rechtswege en zonder ingebrekestelling intresten verschuldigd is en eventueel een beperkte schadevergoeding.

Overdrijf daarbij niet.
Volg de betalingen stipt op. Stel je vast dat je huurder niet tijdig betaalt, neem dan contact met hem op. Helpt een telefoontje of mail niet dan kan je hem schriftelijk in gebreke stellen. Heeft ook dat geen effect, stuur dan een aangetekende brief aan je huurder waarin je hem alsnog verzoekt om tot betaling van de huurprijs over te gaan.

Naar de rechtbank?
Helpt ook dat niet, dan kan je je huurder oproepen in verzoening voor de vrederechter. Dit is niet verplicht. Het voordeel van een dergelijke verzoeningspoging is dat je dit zelf kan doen zonder dat er kosten aan verbonden zijn. Komt je huurder op de verzoeningspoging niet opdagen of kom je niet tot een akkoord dan is dit een maat voor niets.

Je kan ook een ‘echte’ procedure starten voor de vrederechter. Hiervoor doe je best een beroep op een advocaat. Je advocaat kan dan de betaling van de achterstallige huur vragen. Hij kan ook andere zaken vorderen zoals bijvoorbeeld de ontbinding van de huurovereenkomst en de vergoedingen die daar aan gekoppeld zijn.

Bron:
Immovlan.be

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag