Er komt één attest voor bouwen, verbouwen en verkopen van woning

Wie vandaag een woning bouwt, verbouwt of verkoopt, heeft een reeks attesten nodig. Dat betekent voor bouwers, verkopers en de overheid heel wat kosten en administratieve rompslomp. In het kader van de administratieve vereenvoudiging maken ministers van Omgeving en Energie Joke Schauvliege en Annemie Turtelboom nu werk van één attest.

De Vlaamse Regering wil de maximale integratie en vereenvoudiging onderzoeken van allerlei attesten, zoals deze voor de bodem, een stookolietank, centrale verwarming, riolering, EPC, EPB (energieprestatieregelgeving), en de drinkwaterinstallatie.

Met het initiatief wil de Vlaamse regering ervoor zorgen dat de administratieve lasten en kosten voor de bouwheer en de overheid tot een minimum beperkt worden. ‘Momenteel worden mensen afgeschrikt om te bouwen, verbouwen, of verkopen door de hoge administratieve last. Dit willen we wegwerken. Iedereen weet hoe belangrijk onze woningmarkt is voor onze economie’, aldus minister Turtelboom.

Wie vandaag wil bouwen of renoveren kan tot vijf attesten nodig hebben van de Vlaamse overheid. Wie zijn huis wil verkopen ziet dat al snel oplopen tot acht attesten.

‘In veel gevallen krijgen gezinnen zelfs te maken met een optelsom aan attesten als ze hun huis willen verkopen om elders te beginnen bouwen: dertien verschillende documenten zijn hierbij geen uitzondering’, stelt minister van Energie Annemie Turtelboom. De hervorming tot één attest zal dus ook de administratieve last van bedrijven drukken, want volgens de minister geldt de regeling voor alle gebouwen.

Meerwaarde
Het doel van deze oefening is om niet enkel verschillende attesten te herleiden tot één attest, maar ook een meerwaarde te geven aan dit document. Momenteel zeggen deze attesten weinig, omdat ze erg technisch zijn opgesteld.

Volgens minister Joke Schauvliege zal de nieuwe eigenaar in de toekomst duidelijkheid hebben of zijn woning is gebouwd volgens de bouwvergunning en of alle installaties voldoen aan alle normen. Daartoe wil de Vlaamse regering werk maken van één digitale aanvraag, met als resultaat één duidelijk, digitaal attest.

Ook de niet-verplichte attesten, zoals het conformiteitsattest, zullen worden meegenomen in de hervorming. Vandaag duurt het ook maanden om al deze attesten te verzamelen. ‘Dit kan sneller’, meent Joke Schauvliege. ‘We willen evolueren naar een redelijke termijn van bijvoorbeeld een maand.’

Na de principiële goedkeuring vanmorgen op de Vlaamse Regering, wordt het nu door de kabinetten energie, omgeving en wonen doorgesproken in een werkgroep. Ook ambtenaren, zoals Ruimte Vlaanderen, LNE, Inspectie RWO, VEA, OVAM en VMM, en de sector zelf, zoals architecten, de bouw- en watersector, notarissen en de VVSG, nemen hieraan deel. Tegen eind 2015 zullen de gesprekken afgerond worden, zodat de Vlaamse Regering in 2016 de regelgeving kan aanpassen.

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons