Wanneer heb je het recht om een sociale woning te huren?

Een sociale woning is al lang geen taboe meer. Wonen is duur geworden, en niet iedereen kan het zich veroorloven om een woning te huren op de private markt. Gelukkig heb je de mogelijkheid om een sociale woning te huren.

Om aanspraak te maken op een sociale woning, moet je aan enkele voorwaarden voldoen vooraleer je je kandidaat kan stellen bij een sociale huisvestingsmaatschappij.

18 jaar of ouder
Je moet meerderjarig zijn om je in te schrijven. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag je alleen inschrijven als je ontvoogd bent, als je zelfstandig begeleid woont of als je zelfstandig wil wonen en een erkende dienst je hierin begeleidt.

Inkomen
Onder je inkomen verstaan we het netto belastbaar inkomen en/of het vervangingsinkomen van jou en je meerderjarige gezinsleden. Er wordt gekeken naar het inkomen van drie jaar geleden, en dat mag maximaal:

Had je drie jaar geleden een hoger inkomen, maar is dat sindsdien veel lager? Dan kan je ook in aanmerking komen voor een sociale woning.

Eigendom
Je mag inschrijven als je geen woning of bouwgrond in volle eigendom of in volledig vruchtgebruik hebt. Er zijn een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer je woning niet is aangepast aan je fysieke handicap.

Spreek je Nederlands?
Je moet bewijzen dat je Nederlands spreekt of dat je het wil leren.

Inburgeren
Kom je uit een land buiten de EU? Ben je nog geen 12 maanden in België en ben je tussen de 18 en 65 jaar? Dan moet je een inburgeringscursus volgen. Het bewijs van deze cursus heb je nodig voor je inschrijving bij de sociale huisvestingsmaatschappij.

Ingeschreven in het register
Je moet ook ingeschreven zijn in het bevolkings- of vreemdelingenregister. Dat is logisch: wanneer je illegaal in België verblijft, kom je niet in aanmerking voor een sociale woning.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer!

De huurprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar flink gestegen en liggen hoger dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Zo betaalde je in 2019 maandelijks gemiddeld 808 euro voor een huurhuis: 39 euro of bijna 5% meer dan in 2018. De vijf jaar daarvoor steeg de prijs maar met 46 euro of 6%. Ook een appartement huren kost je in 2019 21 euro meer, voor een gemiddelde prijs van 677 euro per maand.
Lees meer

Moet een huurder de kosten van de syndicus betalen?

Elke mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw betaalt een vergoeding aan de syndicus. Maar kan die vergoeding doorgerekend worden aan de huurder? Of moet ze sowieso betaald worden door de eigenaar?
Lees meer

Direct huren bij een eigenaar: waarop moet je letten?

Ben je van plan om direct te huren bij een eigenaar? Er zijn allerlei redenen om particulier te huren, maar je moet wel wat aandacht besteden aan de details in het huurcontract en aan de kosten. Dit is waar je op moet letten als je een woning huurt op de vrije markt.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons