Wanneer heb je het recht om een sociale woning te huren?

Een sociale woning is al lang geen taboe meer. Wonen is duur geworden, en niet iedereen kan het zich veroorloven om een woning te huren op de private markt. Gelukkig heb je de mogelijkheid om een sociale woning te huren.

Om aanspraak te maken op een sociale woning, moet je aan enkele voorwaarden voldoen vooraleer je je kandidaat kan stellen bij een sociale huisvestingsmaatschappij.

18 jaar of ouder
Je moet meerderjarig zijn om je in te schrijven. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag je alleen inschrijven als je ontvoogd bent, als je zelfstandig begeleid woont of als je zelfstandig wil wonen en een erkende dienst je hierin begeleidt.

Inkomen
Onder je inkomen verstaan we het netto belastbaar inkomen en/of het vervangingsinkomen van jou en je meerderjarige gezinsleden. Er wordt gekeken naar het inkomen van drie jaar geleden, en dat mag maximaal:

Had je drie jaar geleden een hoger inkomen, maar is dat sindsdien veel lager? Dan kan je ook in aanmerking komen voor een sociale woning.

Eigendom
Je mag inschrijven als je geen woning of bouwgrond in volle eigendom of in volledig vruchtgebruik hebt. Er zijn een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer je woning niet is aangepast aan je fysieke handicap.

Spreek je Nederlands?
Je moet bewijzen dat je Nederlands spreekt of dat je het wil leren.

Inburgeren
Kom je uit een land buiten de EU? Ben je nog geen 12 maanden in België en ben je tussen de 18 en 65 jaar? Dan moet je een inburgeringscursus volgen. Het bewijs van deze cursus heb je nodig voor je inschrijving bij de sociale huisvestingsmaatschappij.

Ingeschreven in het register
Je moet ook ingeschreven zijn in het bevolkings- of vreemdelingenregister. Dat is logisch: wanneer je illegaal in België verblijft, kom je niet in aanmerking voor een sociale woning.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons