Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer!

Kwaliteit omhoog? Dan de prijs ook


De voornaamste reden voor die stijging? Er komen steeds meer gerenoveerde en nieuwbouwwoningen bij op de huurmarkt. Daardoor schiet niet alleen de kwaliteit de hoogte in, maar ook de huurprijs. Zeker omdat goedkopere woningen van mindere kwaliteit sneller van de huurmarkt verdwijnen. “Als zo’n pand een tijdje leeg staat of als de eigenaar een slechte verhuurervaring heeft, kiest die sneller voor verkoop”, zegt Filip Dewaele, CEO van Dewaele Vastgoedgroep. “Veel verhuurders zien het ook niet zitten om te renoveren. We stellen wel vast dat huurders bereid zijn iets meer te betalen voor een nieuwe woning.”             

EPC heeft veel invloed


In die prijs- en kwaliteitsstijging speelt ook het EPC een rol. Sinds vorig jaar beschikt iedere woning over een energielabel tussen A+ en F. Die score weerspiegelt hoe goed je woning presteert op vlak van energiezuinigheid. Omdat het EPC-label voor veel huurders duidelijker is dan de EPC-score, gaan ze bewuster om met de energiekosten die bij een woning komen kijken. Volgens experts beïnvloedt dat de huurprijzen. “We zien dat er een hoger prijskaartje vasthangt aan nieuwe en gerenoveerde woningen met een beter EPC”, zegt Filip Dewaele. “Aangezien je daardoor op een lagere energiefactuur kan rekenen, is dat ook niet onlogisch.”

Huis huren? Wees er snel bij


Heb je het ideale huurhuis gevonden? Dan treuzel je best niet te lang. Een huis staat in Vlaanderen gemiddeld maar 54 dagen te huur, terwijl dat voor een appartement 68 dagen is: ongeveer even lang als in 2018, maar minder lang dan twee à drie jaar geleden. Zeker als je een halfopen of gesloten bebouwing wil huren, ben je er best als de kippen bij: die verdwijnen gemiddeld tien dagen sneller van de markt dan open bebouwingen. Ook een appartement met één slaapkamer is tien dagen eerder bezet dan een exemplaar met twee of drie slaapkamers. Filip Dewaele: “Grotere gezinnen hebben meer financiële ruimte om een woning te kopen. Daarom zijn kleinere woningen populairder op de huurmarkt.”

Indexering


Nieuwe huurwoning gevonden? Dan betaal je waarschijnlijk minder dan de vorige huurder. Dat heeft te maken met de jaarlijkse indexering van de huurprijs. Teken je een huurcontract van 600 euro per maand? Dan betaal je vijf jaar later al snel een geïndexeerde huurprijs van 650 euro. Pas als je terug verhuist en de eigenaar een nieuwe huurder strikt, vervalt die indexering en verlaagt de huurprijs opnieuw. Voor jou als huurder is dat niet meteen een probleem. “Je krijgt pas een groot verschil als je jarenlang dezelfde woning huurt”, zegt Filip Dewaele. “Maar volgens onze cijfers wisselen huurders al om de drie jaar van woning.”

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Moet een huurder de kosten van de syndicus betalen?

Elke mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw betaalt een vergoeding aan de syndicus. Maar kan die vergoeding doorgerekend worden aan de huurder? Of moet ze sowieso betaald worden door de eigenaar?
Lees meer

Direct huren bij een eigenaar: waarop moet je letten?

Ben je van plan om direct te huren bij een eigenaar? Er zijn allerlei redenen om particulier te huren, maar je moet wel wat aandacht besteden aan de details in het huurcontract en aan de kosten. Dit is waar je op moet letten als je een woning huurt op de vrije markt.
Lees meer

Welke verzekeringen heb je als huurder nodig?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons