Moet een huurder de kosten van de syndicus betalen?

Elke mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw betaalt een vergoeding aan de syndicus. Maar kan die vergoeding doorgerekend worden aan de huurder? Of moet ze sowieso betaald worden door de eigenaar?

De syndicus binnen een appartementsgebouw werkt niet gratis (tenzij het bv. gaat om een mede-eigenaar). In welke mate kan een eigenaar deze kosten dan laten betalen door zijn huurder?

Wat zegt de wet?
In de wet staat geen specifieke regeling over het al dan niet kunnen doorrekenen van de kosten van de syndicus aan de huurder.

Bij het doorrekenen van kosten kan de verhuurder werken met een forfait of hij kan de werkelijke kosten doorrekenen. Werkt de verhuurder met een forfait dan kan hij bij de bepaling van de hoogte daarvan rekening houden met de kosten van de syndicus. De huurder kan dan wel te allen tijde aan de rechtbank vragen om het systeem van het forfait om te zetten naar een aanrekening van de werkelijke kosten.

Regel het in het huurcontract
De huurder en verhuurder kunnen in het huurcontract een regeling opnemen voor de syndicuskosten en dit voor het geval de werkelijke kosten worden doorgerekend. Zo kan je afspreken dat de huurder deze kosten volledig, deels of niet moet betalen. Om discussies te vermijden is het daarbij belangrijk zo duidelijk mogelijk te zijn in de afspraken die je maakt en deze ook op papier te zetten.

Er staat niets in
Staat er niets in het huurcontract dan is het onzeker hoe een rechter bij een discussie zal oordelen. Vaak wordt dan aanvaard dat je deze kosten kan delen en dat de verhuurder en zijn huurder elk de helft daarvan moeten betalen.

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons