Moet een huurder de kosten van de syndicus betalen?

Elke mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw betaalt een vergoeding aan de syndicus. Maar kan die vergoeding doorgerekend worden aan de huurder? Of moet ze sowieso betaald worden door de eigenaar?

De syndicus binnen een appartementsgebouw werkt niet gratis (tenzij het bv. gaat om een mede-eigenaar). In welke mate kan een eigenaar deze kosten dan laten betalen door zijn huurder?

Wat zegt de wet?
In de wet staat geen specifieke regeling over het al dan niet kunnen doorrekenen van de kosten van de syndicus aan de huurder.

Bij het doorrekenen van kosten kan de verhuurder werken met een forfait of hij kan de werkelijke kosten doorrekenen. Werkt de verhuurder met een forfait dan kan hij bij de bepaling van de hoogte daarvan rekening houden met de kosten van de syndicus. De huurder kan dan wel te allen tijde aan de rechtbank vragen om het systeem van het forfait om te zetten naar een aanrekening van de werkelijke kosten.

Regel het in het huurcontract
De huurder en verhuurder kunnen in het huurcontract een regeling opnemen voor de syndicuskosten en dit voor het geval de werkelijke kosten worden doorgerekend. Zo kan je afspreken dat de huurder deze kosten volledig, deels of niet moet betalen. Om discussies te vermijden is het daarbij belangrijk zo duidelijk mogelijk te zijn in de afspraken die je maakt en deze ook op papier te zetten.

Er staat niets in
Staat er niets in het huurcontract dan is het onzeker hoe een rechter bij een discussie zal oordelen. Vaak wordt dan aanvaard dat je deze kosten kan delen en dat de verhuurder en zijn huurder elk de helft daarvan moeten betalen.

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer!

De huurprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar flink gestegen en liggen hoger dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Zo betaalde je in 2019 maandelijks gemiddeld 808 euro voor een huurhuis: 39 euro of bijna 5% meer dan in 2018. De vijf jaar daarvoor steeg de prijs maar met 46 euro of 6%. Ook een appartement huren kost je in 2019 21 euro meer, voor een gemiddelde prijs van 677 euro per maand.
Lees meer

Direct huren bij een eigenaar: waarop moet je letten?

Ben je van plan om direct te huren bij een eigenaar? Er zijn allerlei redenen om particulier te huren, maar je moet wel wat aandacht besteden aan de details in het huurcontract en aan de kosten. Dit is waar je op moet letten als je een woning huurt op de vrije markt.
Lees meer

Welke verzekeringen heb je als huurder nodig?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons