Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Als je een onroerend goed huurt gebeurt dat vaak voor een langere periode.  In de loop van de jaren kan er heel wat in je leven gebeuren waarbij je bv. een nieuwe relatie aangaat, één van je kinderen terug thuis wil komen wonen enz.

Een verbod in het huurcontract?

Je verhuurder mag je in het huurcontract niet zo maar verbieden om mensen bij jou te laten inwonen. Doet hij dat toch, dan is zo’n bepaling niet geldig. Wat hij wel kan doen is in het huurcontract een bepaling op te nemen dat de woning maar geschikt is voor bewoning door x aantal personen en dat de huurder verklaart dat te weten en zich daaraan te zullen houden. Aan een dergelijke clausule moet je je (als die ‘realistisch’ is) wel houden.

En als er niets instaat?

Staat er niets in het huurcontract, dan is er in principe geen probleem om mensen bij jou te laten inwonen. Overdrijf daarbij echter niet. Laat je te veel mensen bij je inwonen voor de oppervlakte van de woning, dan kan je verhuurder zeggen dat je het pand  niet bewoont als een goed huisvader. Waar de grens ligt hangt af van de grootte en de indeling van het huurpand. Staat er niets in het huurcontract, dan kunnen woon- en bezettingsnormen wel eens een aanknoping zijn.

En onderverhuren?

Je mag je huurpand sowieso niet onderverhuren. Daarvoor heb je namelijk de toestemming van je verhuurder nodig.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer

Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer!

De huurprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar flink gestegen en liggen hoger dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Zo betaalde je in 2019 maandelijks gemiddeld 808 euro voor een huurhuis: 39 euro of bijna 5% meer dan in 2018. De vijf jaar daarvoor steeg de prijs maar met 46 euro of 6%. Ook een appartement huren kost je in 2019 21 euro meer, voor een gemiddelde prijs van 677 euro per maand.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons