Direct huren bij een eigenaar: waarop moet je letten?

Ben je van plan om direct te huren bij een eigenaar? Er zijn allerlei redenen om particulier te huren, maar je moet wel wat aandacht besteden aan de details in het huurcontract en aan de kosten. Dit is waar je op moet letten als je een woning huurt op de vrije markt.

Let op de kosten
De kale huurprijs is niet de enige kostenpost bij een huurwoning:
- Vraag na of gas, water en licht bij de huurprijs zijn inbegrepen, en zo niet: worden de rekeningen naar jou gestuurd of naar de eigenaar?
- Achterhaal wie er opdraait voor eventuele onderhouds- en reparatiekosten. Wat gebeurt er als bijvoorbeeld de centrale verwarming opeens kapot gaat, of als er onverhoopt een ruit wordt ingegooid?
- Ga ook na hoe de zaken geregeld zijn voor gezamenlijke ruimtes als fietsenstallingen, garages en dakterrassen. Wie betaalt de verlichting, wie maakt er schoon en wordt daar maandelijks een bedrag voor betaald? 

Controleer het huurcontract
Het is altijd cruciaal om de huurovereenkomst goed na te lezen, maar bij een particuliere verhuurder des te meer. Let bijvoorbeeld goed op de opzegtermijn, zowel voor de huurder als de verhuurder. Tegenwoordig worden er veel huizen slechts tijdelijk verhuurd. Geen probleem als je ook maar voor een beperkte periode wil huren, maar zo’n tijdelijk huurcontract kan wél problematisch zijn als je voor meerdere jaren een huis wil huren.

Tip: bekijk van tevoren al eens een standaard huurcontract, zo heb je vast een idee van wat er zoal in moet staan. Ook kun je je contract eens laten nalezen door iemand die er verstand van heeft, zoals een jurist.

Overige aandachtspunten en tips
Als je let op de kosten en het huurcontract goed naleest, dan ben je al een heel eind. Ook kun je nog de volgende dingen doen:
- Vraag na hoe de woning verzekerd is en ga ook na of je eventueel zelf nog dingen bij zou moeten verzekeren.
- Google de verhuurder in kwestie eens. Wie weet kom je wel positieve of negatieve reviews tegen.
- Maak zeker foto’s wanneer de staat van bevinding wordt opgesteld. Met een grondige en accurate omschrijving kun je later veel problemen voorkomen.

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Van plan om te huren? Dat kost je alweer 39 euro meer!

De huurprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar flink gestegen en liggen hoger dan ooit. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep. Zo betaalde je in 2019 maandelijks gemiddeld 808 euro voor een huurhuis: 39 euro of bijna 5% meer dan in 2018. De vijf jaar daarvoor steeg de prijs maar met 46 euro of 6%. Ook een appartement huren kost je in 2019 21 euro meer, voor een gemiddelde prijs van 677 euro per maand.
Lees meer

Moet een huurder de kosten van de syndicus betalen?

Elke mede-eigenaar binnen een appartementsgebouw betaalt een vergoeding aan de syndicus. Maar kan die vergoeding doorgerekend worden aan de huurder? Of moet ze sowieso betaald worden door de eigenaar?
Lees meer

Welke verzekeringen heb je als huurder nodig?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons