Tips voor een geslaagde leefkeuken

De keuken is de belangrijkste ruimte in de woning. Ze is niet enkel een plek om te koken, maar dé verzamelplaats voor het gezin. Je ziet dan ook vaak dat de eetkamer en de kookruimte één geheel vormen en zo een leefkeuken vormen. We reiken enkele ideeën aan om de valkuilen te vermijden en tot een geslaagde leefkeuken te komen.

Het centrale kookeiland is vandaag het middelpunt van de keuken. Dat eiland gomt als het ware de grens weg die er tot voor kort nog was tussen de functionele en de ontspanningszone. Beide zones gaan nu op een natuurlijke manier in elkaar over.

De technische elementen en de huishoudapparaten zitten ook vaker verborgen achter een wand. Dat draagt bij aan een discreet en verzorgd decor. De indeling van de keuken is ook tot in het kleinste detail doordacht, om zo te komen tot rationele indeling, een maximaal werkblad en een logische indeling.

Keukeneiland
Ben je ook gewonnen voor het concept van de leefkeuken? Houd hier dan al rekening mee van in het woningontwerp. Het is verstandig om al een summier idee van de keukenzones te laten ontwerpen door een keukenspecialist voordat het woningplan finaal wordt afgewerkt. Op die manier kan de architect de aanvoer van elektriciteit en water en de rioleringsafvoeren op de juiste plaats voorzien op de uitvoeringsplannen. In een nieuwbouw kun je nog bijsturen mocht de positie van het eiland op het keukenplan achteraf nog wijzigen, maar in een renovatieproject is dat minder vanzelfsprekend.

Om in een renovatieproject de nodige flexibiliteit te krijgen voor de plaatsing van de leidingen van en naar het keukeneiland is het creëren van een podium waarop de keuken wordt gebouwd. De zone onder het podium – een opstap van 17 à 18cm hoog – biedt de nodige ruimte om eenvoudig leidingen weg te werken. Mocht er een (kruip)kelder onder de keukenzone liggen, dan kan die ook een uitweg bieden.

Stijlharmonie
Wanneer je met een open keuken werkt, is die doorgaans ook zichtbaar vanuit de zithoek. De tendens hier is om de stijlen van deze ruimtes op elkaar af te stemmen, zodat je een harmonisch geheel krijgt. De schappen in de keuken krijgen dus de allure van een bibliotheek. De kasten in beide zones zijn uniform.

Om op die uniformiteit in te spelen, bieden de keukenspecialisten vandaag aangepaste oplossingen. Zo kan een schuifwand de keukenkasten en het werkblad aan het zicht onttrekken. Deze optionele schuifdeur is ook handig op technische zones te verbergen, zoals de oven of de wastafel. De keuken verdwijnt zo als het ware, dat zorgt visueel voor meer rust en harmonie.

Efficiënte dampkap
Een belangrijk aandachtspunt in de open keuken zijn de kookgeuren. Deze mogen zich absoluut niet doorheen de leefruimte verspreiden. Een goede dampkap is dus een must. Ze moet in staat zijn de kooklucht efficiënt af te voeren. Daarnaast kan het esthetische ook een rol spelen. Lees meer over de aandachtspunten bij de keuze van een dampkap.

Geluid, vijand nummer 1
De vaatwasser, de microgolfoven, de dampkap, … De huishoudapparaten kunnen heel wat geluid voortbrengen en dat kan heel storend zijn. Wanneer dat voor jou een probleem is, kies dan huishoudapparaten met een stille werking:
- Er bestaan stille dampkappen die gemiddeld 35 à 45dB produceren
- Overweeg om de motor van de dampkap op zolder te plaatsen. Dat beïnvloedt het geluidsniveau heel sterk
- De stilste vaatwassers produceren zo’n 39 dB 

Kindveilige keuken
Een keuken is altijd een risicozone voor kleine kinderen. Een gesloten keuken kun je nog tot verboden terrein verklaren voor het kleine volkje, maar bij een open keuken gaat dat niet. Neem daarom de nodige voorzorgen om ongelukken te voorkomen:
- Kies voor een oven met koude deur of plaats ze voldoende hoog. Dat is meteen ook een ergonomische oplossing
- Kies een vaatwasser met verborgen bedieningsknoppen
- Vergrendel lades en kasten die – gevaarlijke- huishoudelijke producten bevatten
- Plaats warme potten of pannen altijd buiten het bereik van kinderen 

Mobiele wand
De link tussen keuken en leefruimte is niet altijd aangenaam of interessant. Om de mogelijkheid te hebben beide ruimtes visueel toch van elkaar te scheiden kun je een mobiele wand overwegen of zelfs een schuifwand voorzien.

Bron:
Habitos


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag