4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

De 60-30-10 regel

De beste vriend van elke interieurontwerper: de 60-30-10-regel. Wat je smaak ook is of hoe je een kamer er ook uit wil laten zien, deze regel kan je altijd gebruiken om een evenwichtig kleurenpalet te verkrijgen. Je gebruikt drie kleuren, en laat één kleur 60% van het ontwerp uitmaken. De andere kleuren maken respectievelijk 30 en 10% van het ontwerp uit.

Voor de dominante (60%) kleur kies je best een neutrale of discrete tint die veel ruimte kan innemen zonder overweldigend aan te voelen. De volgende kleur is de secundaire kleur, en mag wat feller zijn. De laatste kleur is je accentkleur. Deze mag echt wel gedurfd zijn, en neemt 10% van de ruimte in.

In de bovenstaande foto is greige (een mengeling van grijs en beige) de overheersende kleur die op de muren en de bank terugkomt. Zwart is de secundaire kleur, die gebruikt werd op de boekenplank, bijzettafels, kussens, stoelen en het tapijt. Koraal is de accentkleur, die onder meer werd gebruikt in de kussens en bloempotten.

Warme vs koele kleuren

Of een kleur warm of koel is, verwijst naar waar ze op het kleurenwiel valt. Traditioneel worden tinten zoals rood, oranje en geel beschouwd als warme kleuren omdat ze levendiger zijn. Blauw, groen, grijs en paars worden aan de andere kant van het spectrum als koele kleuren gezien. Er zijn ook neutrale kleuren, zoals bruin en brons.

De keuze voor warme of koele kleuren beïnvloedt de energie van de kamer. Warme kleuren geven een kamer een vrolijk en welkom gevoel. Ze worden dus best gebruikt in ontspanningsruimtes zoals de keuken, woonkamer of eetkamer. Koele kleuren zijn meer ingetogen en kalmerend, en worden best gebruikt in slaapkamers of kantoorruimtes.

Het complementaire kleurenschema

Van alle kleurregels die interieurontwerpers gebruiken, wordt het complementaire kleurenschema vaak gezien als het meest eenvoudige. Dit kleurenschema omvat immers amper twee kleuren. Met deze techniek gebruik je de twee tinten die direct tegenover elkaar op het kleurenwiel zitten. Combinaties zoals blauw en oranje, geel en paars of rood en groen zijn mogelijk.

Zoals je kunt zien op de foto, zorgen complementaire kleurcombinaties voor een zeer hoog contrast. Ze brengen dus een sterke vibe in een kamer, maar kunnen best in kleine dosissen worden gebruikt als accentkleuren, terwijl je neutrale kleuren gebruikt als dominante en secundaire kleur om de balans te bewaren.

Het analoge kleurenschema

Vind je moeilijk je weg in het kleurenwiel? Dan kan je het analoge kleurenschema gebruiken. Hier kies je enkel een centrale kleur uit, en gebruik je als andere twee kleuren de kleuren die grenzen aan je centrale kleur in het kleurenwiel. Bijvoorbeeld: rood, oranje en geel, of rood, paars en blauw.

Aangezien je hier drie kleuren gebruikt, kan je hier de 60-30-10-regel gebruiken om je verhoudingen onder controle te houden. Je kan trouwens ook altijd verschillende tinten van dezelfde kleur gebruiken om op een andere manier visuele variatie te creëren.

Ben je trouwens geen fan van levendige tinten? Je kan perfect een analoog kleurenschema maken met neutrale kleuren: zwart, wit en grijs, oftewel het monochrome kleurenschema. Perfect voor een strakke, moderne look!

Bron
Zimmo


Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer

5 tips om de ruimte in een kleine woonkamer optimaal te gebruiken!

Het is niet altijd even gemakkelijk om een kleine ruimte in te richten zonder het op een soek te laten lijken. Het is dan ook aangewezen om zoveel mogelijk opbergruimte te voorzien, maar zonder daarbij de harmonie van de ruimte te verstoren, zodat ze nog steeds gezellig en warm blijft aanvoelen. Om je te helpen in je keuze, geven we je vijf tips om je kleine woonkamer zo goed mogelijk in te richten.
Lees meer

Een antwoord op 5 vragen over kachels en haarden

Is mijn oude kachel aan vervanging toe? Kies ik voor gas of hout? Zit je ook met vragen over kachels en open haarden? We bundelen vijf lezersvragen uit onze vragenrubriek met het antwoord van een expert.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons