Investeren in studentenkamers. Een rendabele investering?

Binnenkort trekken je kinderen het huis uit, in de richting van een bruisende studentenstad waar ze een opleiding volgen. Je overweegt misschien of het slimmer is om te investeren in een studentenkamer dan om huur uit te geven aan een kot.

In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt wanneer je overweegt om te investeren in studentenvastgoed.

Waarom investeren in studentenvastgoed interessant is

De vraag naar kwalitatieve studentenkoten is gestegen. Er is zelfs meer vraag, dan aanbod. Ben je op zoek naar het beste type vastgoed voor jouw investering? Investeren in studentenkamers is een fantastische keuze!

Er is meer vraag dan aanbod

Veel studenten zijn op zoek naar een studentenkamer. Het aanbod is momenteel kleiner dan de vraag, waardoor studenten zich genoodzaakt voelen om een appartement of hotelkamer te huren. Vandaag is het ideale moment om te investeren in studentenkoten.

Veelal een beperkte aankoopprijs

Omdat je een studentenkamer koopt is de aankoopprijs veelal lager dan bij de aankoop van een volledig pand.

Maak je meteen ook de bedenking of dat je één of meerdere studentenkamers wilt kopen. Bij gebrek aan aanbod, kan je ook een woning laten renoveren tot verschillende studentenkamers.

Grote zekerheid voor het vinden van huurders

Een grote vraag naar betekent dan ook een grote zekerheid voor het vinden van huurders. Zo ben je zeker dat wanneer je zoon of dochter afgestudeerd is de studentenkamer ieder academiejaar verhuurd is. 

Win-win situatie voor eigenaars met studerende kinderen

Gaat je kind op kot? Heb je dan als eens gedacht over de aankoop van een studentenkamer in plaats van te huren?
 
Zijn je kinderen afgestudeerd? Dan kan je nog steeds het kot verkopen of verder verhuren aan andere studenten. Het is nooit een verloren investering.

Kans op hoog rendement

Aangezien er zoveel vraag naar studentenkamers bestaat, is de kans groot op een hoog rendement. De studentenkamer zal waarschijnlijk frequent verhuurd zijn.

Passieve investering

De aankoop van studentenkamers is een passieve investering. Het is niet zoals bij beleggingen waarbij je de markt steeds in het oog moet houden en je aandelen eventueel moet aanpassen of verkopen. Het is een passieve investering met kans op hoge opbrengsten.

Risico’s bij het kopen van een studentenkamer

Toch zijn er enkele risico’s verbonden aan het investeren in een studentenkamer. We sommen er hieronder enkele op:
  • Korte contracten in plaats van lange huurperiodes
  • Kamers moeten aan strenge eisen voldoen
  • Vergeet de gemeenschappelijke ruimtes niet

Korte contracten in plaats van lange huurperiodes

Vaak wordt er enkel verhuurd voor kortere huurperiodes. De meest gebruikte huurovereenkomsten zijn jaarcontracten die verlengd kunnen worden. 10 maanden contracten worden bijna niet meer gebruikt. De kans bestaat dat je jaarlijks naar nieuwe huurders op zoek moet.

Kamers moeten aan strenge eisen voldoen

De studentenkamers en gemeenschappelijke ruimtes moeten voldoen aan strenge eisen in verband met brandveiligheid en geldende bouwreglementen. Zo moet elke studentenkamer en elke gemeenschappelijke ruimte voorzien zijn van een rookmelder.

Vergeet de gemeenschappelijke ruimtes niet

Bij de aankoop van studentenvastgoed, koop je ook een deel van de gemeenschappelijke ruimtes. Elke eigenaar moet voorzien in de onderhoud van zowel de studentenkamer als de gemeenschappelijke ruimtes.

Factoren die het rendement drukken

Natuurlijk wil je zo’n hoog mogelijk rendement hebben. We geven enkele factoren mee waar je rekening mee moet houden.

Beheer van een studentenkamer

Laat je het beheer van de studentenkamer over aan iemand anders? Dan heb je zelf een lager opbrengst, maar moet je je er zelf ook geen tijd in steken.

Hou er rekening mee dat je bij de aankoop van een studentenkamer ook registratierechten en notariskosten moet betalen.

Gemeenschappelijke kosten

Als mede-eigenaar moet je jaarlijks een bijdrage betalen voor de gemeenschappelijke kosten. Het is belangrijk dat dit goed verloopt voor de waarde van het pand. Want als de gemeenschappelijke ruimtes niet goed onderhouden worden daalt ook de waarde van je studentenkamer.

Oplevering van nieuwbouwprojecten

Bij nieuwbouwprojecten hang je vast aan de oplevering. Wanneer jouw studentenkamer na het begin van het academiejaar wordt opgeleverd, is de kans groot dat je datzelfde schooljaar je studentenkamer niet meer kan verhuren.

Gemeubeld verhuren of niet?

Denk na of dat je de studentenkamer al dan niet gemeubeld wilt verhuren. Dit heeft namelijk impact op je belastingen.

Bij een niet gemeubelde studentenkamer wordt je belast op het geïndexeerd kadastraal inkomen van de studentenkamer. Bij een gemeubelde studentenkamer betaal je meer belastingen omdat je belast wordt op het huurinkomen.

Enkele tips voor wie wil investeren in studentenkamers

Kan je wat tips gebruiken om zo veel mogelijk uit je investering te halen?

Ga voor een fantastische locatie

Is het pand gelegen op wandel- of fietsafstand van de hogeschool of universiteit, liefst in de nabijheid van openbaar vervoer?

Het is voor sommige studenten een meerwaarde om dicht bij het bruisende centrum van de stad te zitten, terwijl andere studenten dan weer liever genieten van de nabijheid van een mooi park.

Op gebied van locatie kijk je best uit naar straten en regio’s die momenteel al populair zijn bij studenten. Zo krijg je een beter beeld van de hotspots voor studenten.

Het is vooral een goede keuze om voor een echte studentenbuurt te kiezen. Niemand zit graag helemaal alleen of ver van het centrum op kot.

Voorzie een zekere mate van comfort

Bij het bouwen van recentere studentenvastgoed wordt er meer rekening gehouden met comfort. Er zijn vaak grotere gemeenschappelijke ontspanningsruimtes voorzien. Maar ook een tuin, wasserette, wifi, digitale TV voorzieningen, eigen toilet en badkamer…

Comfortabele studentenkamers zijn meer gewild en door het hogere comfort kan je een hogere huurprijs vragen. Naar doorverkoop blijft de waarde beter behouden.

Onderzoek waar de vraag groter is dan het aanbod.

Op locaties waar studenten moeite hebben om een kamer te vinden, heb je als investeerder een grotere garantie op continue bezetting.

Een kort onderzoek geeft je dus een beter zicht op de opbrengst van je investering.

Maak een rekensommetje met de huurprijs en hypotheek

Betaal je met de huurinkomsten van de studentenkamer je hypotheek af? Idealiter heb je zelfs nog wat over om de jaarlijkse gemeenschappelijke bijdrage te betalen, het kadastraal inkomen, ...

Maak dus zeker voor jezelf de rekensom om zeker te zijn dat je ruimschoots uit de kosten komt.

Eén of meerdere studentenkamers kopen?

Ga na of het interessanter is om meerdere studentenkamers te kopen. Of een volledige woning die je laat renoveren tot meerdere studentenkamers. Zo ben je eigenaar van een volledig gebouw. 

Vraag het aan een expert

Wil je zeker zijn dat alles conform de wetgeving verloopt bij de aankoop van studentenkamers. Eén van onze expertises is de verkoop van studentenkamers. Contacteer ons voor vrijblijvend advies. We begeleiden je graag doorheen het traject.

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

11 parameters die nodig zijn om een correcte investeringsanalyse te maken.

Een investeringsanalyse maken is niet altijd gemakkelijk. Er zijn heel veel factoren waar je rekening mee kan houden.
Lees meer

Waar moet je op letten wanneer je investeert in commercieel vastgoed?

Wie wil investeren in vastgoed denkt in eerste instantie aan residentieel vastgoed. Logisch, want het is vertrouwd, we hebben immers allemaal een woning. Het aanbod is groot, het doelpubliek is dat ook en is bovendien makkelijk te bereiken via de gekende kanalen. Het is een veilige keuze.
Lees meer

Is investeren in vastgoed nog nuttig?

Wie wil investeren in vastgoed, geeft maar beter de voorkeur aan kleine nieuwbouwflats. 'Oudere en grotere appartementen hebben afgedaan', zegt Peter Verlinde, directeur bij de vastgoedgroep Quares.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons