Waar moet je op letten wanneer je investeert in commercieel vastgoed?

Wie wil investeren in vastgoed denkt in eerste instantie aan residentieel vastgoed. Logisch, want het is vertrouwd, we hebben immers allemaal een woning. Het aanbod is groot, het doelpubliek is dat ook en is bovendien makkelijk te bereiken via de gekende kanalen. Het is een veilige keuze.

Toch liggen de opbrengsten voor het verhuren van een winkelpand, kantoren en bedrijfsruimtes gewoonlijk enkele procenten hoger dan van residentieel vastgoed. Desondanks schrikt commercieel vastgoed veel investeerders af. Is het dan geen goede keuze om in commercieel vastgoed te investeren?

Loyale huurder, minder kosten
De stabiliteit van je huurinkomsten hangt natuurlijk grotendeels samen met het succes van de commerciële activiteit die in je pand plaatsvindt.

Maar voor je huurder is het pand een onlosmakelijk onderdeel van zijn business. Hij gaat de huurkost – in tegenstelling tot vele particuliere huurders – niet onmiddellijk zien als ‘weggesmeten geld’, maar als een noodzakelijk bedrijfskost, die onrechtstreeks ook geld opbrengt.

Als de zaken goed gaan, ben je zeker dat je voor een lange periode een loyale huurder hebt.

Locatie is alles
Locatie is heel erg bepalend voor de uiteindelijke opbrengsten van een commercieel pand. Voor een winkel is dat de nabijheid van potentiële kopers, bijvoorbeeld in een drukke winkelstraat of als deel van een groot shoppingcentrum. Voor kantoorruimte is bereikbaarheid belangrijk, voor industriële panden wegen de logistieke mogelijkheden waarschijnlijk het meest door.

Het succes van vooral winkels is ook heel erg afhankelijk van hun locatie. Klanten en locatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een bloemenwinkel die 20 km verhuist, moet helemaal van nul beginnen. Om het opgebouwde klantenbestand niet te verliezen, doen huurders van goed gelegen commerciële panden er dan ook alles aan om zolang mogelijk in het pand te kunnen blijven. Minder rotatie van huurders, dus minder werk voor de verhuurder.

Een goed contract
Een goed contract is natuurlijk een evidentie, maar een commercieel huurcontract is flexibeler dan een particulier contract.

Je kan het sneller verbreken wanneer de huurder niet betaalt en je kan er bijvoorbeeld ook in vastleggen wie de kostprijs van renovatiewerken moet dragen, wie de belasting op onroerend goed zal moeten betalen… Als de huurder daarmee instemt, zijn dat twee belangrijke kosten die wegvallen voor de verhuurder.

Hou er ook rekening mee dat voor de verschillende types van bedrijfsactiviteiten, verschillende huurcontracten bestaan. Een gespecialiseerd advocaat kan je hier perfect in bijstaan.

Koop een ‘actief’ pand
Als je een leegstaand commercieel pand koopt, is het moeilijk om je huuropbrengsten in te schatten. Je weet niet hoe gemakkelijk je een huurder gaat vinden, welke activiteit er gaat plaatsvinden en of die succesvol zal zijn.

Die onzekerheid heb je niet wanneer je een pand koopt waarin al bepaalde activiteit aanwezig is. De huurder kan omzetcijfers voorleggen en aantonen dat hij voldoende inkomsten heeft om het pand te kunnen blijven huren. Op die manier bouw je voor jezelf wat zekerheid in en bezorg je je mogelijk heel wat kopzorgen.

Bron
Investr

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer

Investeren in onroerend goed: een pand of een fonds?

Wil je investeren in onroerend goed, dan zijn er 2 mogelijkheden: een pand kopen of investeren in een fonds. Investeer je in een fonds, dan spreid je je investering over verschillende panden en jij krijgt via een dividend een deel van de huuropbrengst. Wat is het interessantst?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons