Is investeren in vastgoed nog nuttig?

Wie wil investeren in vastgoed, geeft maar beter de voorkeur aan kleine nieuwbouwflats. 'Oudere en grotere appartementen hebben afgedaan', zegt Peter Verlinde, directeur bij de vastgoedgroep Quares.

Nu de rente langzaam terug stijgt, leeft bij een aantal investeerders de vrees dat de prijzen voor vastgoed een correctie zullen ondergaan. Maar volgens Sophie Lambrighs, gedelegeerd bestuurder van de gereglementeerde vastgoedvennnootschap Home Invest Belgium en Peter Verlinde, directeur van de vastgoedgroep Quares, is die vrees voor bepaalde types vastgoed ongegrond.

Op Finance Avenue, het evenement dat DE TIJD samen met de Franstalige zusterkrant L'ECHO zaterdag organiseerde in Brussel, verwezen beide sprekers naar een aantal tendenzen die de vraag naar nieuwbouwflats blijven ondersteunen. Zo wees Lambrighs erop dat de bevolking in Brussel nog altijd stijgt en de huishoudens verdunnen.

B-steden
Peter Verlinde stelt vast dat er voor heel Vlaanderen een einde is gekomen aan de stadsvlucht. 'Steeds meer mensen willen in steden wonen, niet alleen in Gent of Antwerpen, maar ook in zogenaamde B-steden zoals Aalst of Mechelen én op locaties dicht bij het openbaar vervoer', aldus Verlinde. 'Daarbij komt dat veel mensen, die voor het eerst de arbeidsmarkt betreden, geen maandelijkse huurprijs van 850 tot 900 meer kunnen betalen. Zij zijn op zoek naar kleinere, maar betaalbare flats van circa 60 vierkante meter. Daardoor ontstaat een markt voor jongwerkenden.'

Home sharing
Volgens Lambrighs zullen ook steeds meer mensen samen gaan wonen om de huurprijs te bekostigen.'Net zoals er sprake is van car sharing, zal het delen van woningen zich doorzetten'.

Op de vraag of er geen risico is op een overaanbod, antwoordde Verlinde dat de prijzen voor oude appartementen mogelijk wel zullen dalen door een aantal grote nieuwbouwprojecten in steden als Antwerpen. 'Mensen krijgen schrik om oudere appartementen te kopen, gelet op de investeringen die nodig zijn om deze aan te passen aan de nieuwe energienormen. De kans is reëel dat oude appartementen op termijn alleen nog worden gekocht door vastgoedpromotoren'. 

Geen goede statistieken
In Brussel betalen huurders gemiddeld 700 euro per maand voor een appartement. Maar de prijzen lopen in de verschillende Brusselse gemeenten sterk uiteen. 'En een expat betaalt uiteraard meer dan 1.000 euro per maand', zegt Lambrighs.

De sprekers betreuren dat er geen betrouwbare cijfers bestaan over de evolutie van de huurprijzen in Brussel en Vlaanderen. 'Als we kijken naar de officiële cijfers, dan stijgen de huurprijzen niet sneller dan de gezondheidsindex. Maar uit die cijfers blijkt niet wat de prijs is per vierkante meter. Het is best mogelijk dat de prijzen volgens de officiële statistieken stabiel blijven, maar dat de prijs per vierkante meter wel sterk is gestegen. Appartementen worden immers steeds kleiner', aldus nog Lambrighs.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Investeren in studentenkamers. Een rendabele investering?

Investeren in studentenkamers. Studentenvastgoed als een rendabele investering. De voor- en nadelen op een rijtje. Waar moet je rekening mee houden? 
Lees meer

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

11 parameters die nodig zijn om een correcte investeringsanalyse te maken.

Een investeringsanalyse maken is niet altijd gemakkelijk. Er zijn heel veel factoren waar je rekening mee kan houden.
Lees meer

Waar moet je op letten wanneer je investeert in commercieel vastgoed?

Wie wil investeren in vastgoed denkt in eerste instantie aan residentieel vastgoed. Logisch, want het is vertrouwd, we hebben immers allemaal een woning. Het aanbod is groot, het doelpubliek is dat ook en is bovendien makkelijk te bereiken via de gekende kanalen. Het is een veilige keuze.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons