Huizenprijzen stijgen snelst in steden met bevolkingsboom

De voorbije 10 jaar zijn de woningprijzen in België het meest gestegen in de steden waar de bevolkingsgroei het hoogst lag. Brussel spant de kroon met een prijsstijging van 152 procent sinds 2003.

De Belgische woningmarkt is vrij goed weggekomen uit de financiële crisis. Vanaf 2010 werden woningen in ons land opnieuw duurder. Maar sindsdien kalfden de prijsstijgingen jaar na jaar af. Op basis van de cijfers uit de eerste zes maanden van 2014 (vergeleken met eind 2013) kunnen we vandaag spreken van een stabilisering van de woningprijzenmarkt. Voor heel België werd een prijsstijging genoteerd van 1,4 procent voor appartementen en 0,1 procent voor villa’s, maar de prijzen van gewone woonhuizen daalden met 1 procent. Alleen bouwgronden (+2,8 procent) werden nog echt duurder als men rekening houdt met een inflatie van 0,7 procent.

Die stabilisering van de woningprijzen geldt eigenlijk voor alle regio’s. In Wallonië duiken de prijzen van zowel villa’s, woonhuizen als appartementen in het rood. Toch bleven de prijsdalingen daar, met uitzondering van appartementen (-2,4 procent), vrij bescheiden. Appartementen vormen in Wallonië maar een klein segment van de woningmarkt. In Vlaanderen (-0,6 procent) en Brussel (-2,8 procent) dan weer daalden alleen de prijzen van gewone huizen.

Kwetsbaar België
De voorbije jaren hielden investeerders de markt nog overeind. De opbrengst van het spaarboekje is het voorbije jaar alleen maar verschrompeld. En die investeerders zijn vooral geïnteresseerd in appartementen. Ondanks het grote nieuwbouwaanbod is de verkoopprijs van een appartement in Vlaanderen met nog eens 2,5 procent gestegen. Bij kandidaat-investeerders groeit het besef dat het realiseren van belangrijke meerwaarden moeilijk wordt. Bovendien leeft de vrees dat er een minder gunstige vastgoedfiscaliteit komt. ‘Het zou onverstandig zijn om de belastingen op huurinkomsten te verhogen’, waarschuwt Philippe Janssens van Stadim. ‘Als minder mensen in woningen investeren, zal dat zowel het huren als het kopen duurder maken.’

De vraag is of kandidaat-investeerders klaarstaan om de bevolkingsboom in de grote Vlaamse steden en Brussel op te vangen. Sinds 2000 daalde de bevolking in de Vlaamse gemeenten met minder dan 5.000 inwoners met - in totaal - 4 procent. In de centrumsteden in Vlaanderen was er dan weer een aangroei met 8 procent. Wie twijfelt aan de impact van de bevolkingsgroei vergelijkt best de evolutie van de prijzen voor woonhuizen in enkele grote steden: in Brussel stad groeide de bevolking sinds 2000 met 27 procent en stegen de prijzen van de woonhuizen het voorbije decennium met 152 procent. In Antwerpen nam het aantal inwoners met 14 procent toe en gingen de huizenprijzen 132 procent hoger. In Charleroi, de grootste stad van Wallonië, nam de bevolking maar met 1 procent toe en bleef de prijsstijging van de huizen beperkt tot 70 procent.

De bevolking in België groeit razendsnel: ons land behoort zelfs tot de Europese koplopers. Tegen 2060 zal Brussel bijna 1,5 miljoen inwoners tellen. Dat zijn er op dit ogenblik nog ‘maar’ 1,1 miljoen. Woonhuizen in steden, als die er al zijn, worden voor de meeste inwoners onbetaalbaar. Of zoals Sophie Lambrighs van Home Invest Belgium het formuleert: ‘De woningmarkt draait almaar meer op appartementen, zeker in de steden.’

Bron:
Netto


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag