Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

De regel

Bij een woninghuurovereenkomst kan de huurprijs jaarlijks worden geïndexeerd en dit op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst. Dit kan zelfs gebeuren als dat niet in het huurcontract wordt voorzien. De berekening van de nieuwe huurprijs kan daarbij gebeuren via de huurcalculator van de overheid. De coronacrisis doet aan het voorgaande niets af.  Ook nu kan de partij die de indexering wil nog altijd vragen dat de huurder de geïndexeerde huur betaalt.

Niet verplicht

De indexatie gebeurt niet automatisch. De partij die ze wil (dat is meestal de verhuurder) moet dit vragen. Hoewel de verhuurder dus ook nu de indexatie kan vragen is hij daar niet toe verplicht.  Hij zou gelet op de coronacrisis kunnen wachten om de verhoogde huurprijs op te vragen bij de huurder en dit bv. omdat hij weet dat dit nu niet goed uitkomt.

Retroactief vragen

Het feit dat de verhuurder de huurindexatie nu niet vraagt, betekent niet dat hij dat in de toekomst ook niet meer kan doen voor de maanden dat hij dit nu niet deed. De verhuurder kan de indexatie namelijk in de toekomst retroactief toepassen. Meer bepaald kan hij daarbij drie maand teruggaan in de tijd.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Mag een verhuurder zomaar een huisdier weigeren?

Als het op huisdieren aankomt, sturen veel verhuurders liever hun kat. Maar ze zijn zo braaf, meneer, onze lieve viervoeters, kleine gevleugelden en kruipende beestjes. Toch blijft het vandaag voor vele huisdierbezitters vaak een hele uitdaging om een huurwoning voor zichzelf en hun trouwe vriend te vinden. Maar mogen verhuurders eigenlijk wel nee zeggen omwille van een huisdier?
Lees meer

Welke kosten mag een verhuurder doorrekenen aan de huurder?

Huur of verhuur je een woning, dan spreek je met de andere partij af welke kosten er precies in je huurcontract komen te staan. De vaste huurprijs is een zekerheid, maar wat met de kosten van bijvoorbeeld verbruik en onderhoud? Mag de verhuurder zomaar alles doorrekenen of zijn er regeltjes waaraan ze zich moeten houden?
Lees meer

Wie betaalt de huur als uw huurders uit elkaar gaan?

Vanaf volgend jaar wordt het makkelijker voor een van de huurders om zijn deel van het huurcontract stop te zetten. Raken echtgenoten er zelf niet uit wie blijft en wie vertrekt, dan krijgt de verhuurder daar inspraak in.
Lees meer

Huurder kan ook kort huurcontract vroegtijdig opzeggen

Huurders zullen ook een kortlopend huurcontract op eender welk moment kunnen opzeggen zodra het nieuwe Vlaamse Huurdecreet in werking treedt. Verhuurders krijgen die optie niet.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons