Wanneer is een huurcontract van korte duur interessant?

Standaard loopt een huurcontract negen jaar. Maar een derde van de huurcontracten zijn kortlopende contracten van drie jaar of minder.
De woninghuurwet die de private huurmarkt regelt, biedt twee opties voor de huurtermijn. De eerste is de standaardtermijn van negen jaar. Die wordt toegepast op alle contracten waar de huurtermijn niet expliciet op drie jaar of minder wordt vastgelegd of een langere termijn dan negen jaar. Een contract dat geen termijn vermeldt, loopt automatisch negen jaar.
De tweede optie is de zogenaamde huur van korte duur. De overeenkomst - of opeenvolging van overeenkomsten - geldt voor maximaal drie jaar. Een kortlopend contract moet worden verlengd tegen dezelfde voorwaarden (prijs) en kan nooit drie jaar overschrijden. Een contract van twee jaar kan dus maximaal een keer worden verlengd - voor een periode van een jaar. Zegt de huurder of de verhuurder de overeenkomst na drie jaar niet op, dan wordt ze automatisch omgezet in een standaardovereenkomst.

Kennismaking

Uit het Grote Woononderzoek van 2015 in opdracht van de Vlaamse regering blijkt dat een 
derde van de contracten van korte duur is. De rest loopt over negen jaar of langer. Toch is de gemiddelde huurtermijn sinds 2005 gestegen van zes naar zeven jaar. ‘Meer en meer korte contracten worden omgezet, maar men sluit ook meer standaardovereenkomsten af’, zegt Pieter Decelle, beleidsmedewerker wonen bij CIB Vlaanderen.

Wat doet de huurder en de verhuurder grijpen naar een huurcontract van korte termijn?
 

De huurmarkt ziet een terugkeer van 
jonge tweeverdieners. Ze moeten langer sparen om een eigen woning te kunnen kopen en huren daarom, vaak zonder op voorhand te weten hoe lang. Ook huurders die geen horizon hebben die verder reikt dan drie jaar verkiezen wellicht een huurcontract van korte duur. Zo vermijden ze de vergoeding van een vervroegde opzeg van een negenjarig contract. De keerzijde is dat ze het contract niet voor afloop kunnen opzeggen, tenzij dat vastgelegd is in het huurcontract.

Verhuurders zijn niet altijd gewonnen voor de kortere contracten omdat ze meer administratie en dus meer kosten met zich meebrengen. Toch zijn ze vaak bereid om een kortlopend contract af te sluiten bij wijze van kennismaking. ‘We zien dat korte contracten vaker worden verlengd’, zegt Decelle. ‘Dat wijst erop dat verhuurder en huurder ze gebruiken om elkaar beter te leren kennen. De kortetermijncontracten doen in zekere zin nu al wat het Vlaamse voorstel voor ‘proefhuren’ beoogt.’

Wat ook meespeelt, is dat het onderste segment van de huurmarkt de jongste jaren aan het groeien is. ‘Dat stemt niet meteen met het ideale huurdersprofiel overeen. 

Hoe groter de scepsis, hoe makkelijker naar een kortlopend contract wordt gegrepen!

Pieter Decelle

Duur

  • Minstens een jaar, maximaal drie jaar.
  • Verlengbaar tot drie jaar.

Hoe opzeggen?

  •  Tijdens de looptijd: niet mogelijk, tenzij anders overeengekomen in het huurcontract.
  •  Aan het einde van het contract: opzegtermijn van drie maanden.
  •  Werd het contract aan het einde niet opgezegd, dan wordt het omgezet in een standaardhuurcontract. 

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons