Commandverklaring of sterkmaking bij aankoop uit de hand van onroerend goed

Wat als u een koper uit de hand heeft die beweert op te treden voor iemand anders, bij wijze van commandverklaring of zogenaamd als stroman?
Als iemand wilt kopen op commandverklaring, is dit vaak om zijn identiteit verborgen te houden.

Hij duidt dan een gecommandeerde aan, die voor hem het goed zal kopen. In de overeenkomst moet duidelijk vermeld staan dat het om een commandverklaring gaat, en dat binnen redelijke termijn de gecommandeerde de command zal aanwijzen, de zogenaamde echte koper.

Dit moet dus uitdrukkelijk voorzien worden in de compromis. De verkoper kan de mogelijkheid dus uitsluiten door te weigeren dit te voorzien in de compromis. Meestal zal de verkoper slechts toestemmen dat hij niet weet aan wie hij in feite verkoopt wanneer hij een hogere prijs kan krijgen. 
Het is ook vaak bedoeld om bepaalde (dubbele) registratierechten te vermijden.

Let dus op dat het goed niet twee maal van eigenaar moet overgaan, of dat kan voor onaangename verrassingen zorgen voor u en aangenaam voor de fiscus!

Dit kan door ten laatste de eerste werkdag NA de ondertekening van de verkoopovereenkomst de overeenkomst aan te bieden (zelf of via deurwaardersexploot) op het registratiekantoor! 

Indien niet bestaat het risico dat er dubbel verkooprecht verschuldigd is. Het is dus een techniek die met de grootste voorzichtigheid dient te worden gehanteerd!
Bij onderhandse verkoop is er ook de methode van sterkmaking. Iemand maakt zich bij de compromis sterk dat een derde zal instaan voor alle gevolgen (betaling kosten, registratie).

Gebeurt dit niet, dan moet de sterkmaker - dit is bij het verlijden van de notariele akte - voor alles instaan.

De online verkoopsprocedure van Oximo laat de keuze om te bieden voor zichzelf dan wel (ook) voor iemand anders voor wie men zich sterk maakt zoals bv een partner en/of een rechtspersoon, hetgeen een grotere flexibiliteit geeft aan de koper, vermits pas bij ondertekening van de compromis de juiste identiteit van de koper(s) dient te worden opgegeven (cfr Oximo).
Tenslotte is het ook perfect mogelijk om na het verlijden van de notariële akte het pand opnieuw door te verkopen tegen een hogere prijs.

De doorverkoper kan dan zelfs drie vijfde van de volle registratierechten terugvorderen. Maar er zijn dan wel 2 afzonderlijke notariële aktes (en kosten) nodig van aan- en wederverkoop.
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer

Je huis verkopen zonder makelaar: hiervoor moet je opletten

Steeds meer eigenaars overwegen om hun vastgoed zelf te verkopen. Maar, een huis verkopen zonder makelaar is niet evident. Hier moet je op letten...
Lees meer

Verkoper bedenkt zich en annuleert de verkoop van het huis.

De verkoper wil niet meer verkopen en trekt het bod in. Kan de verkoper het compromis ontbinden en de verkoop van het huis annuleren?
Lees meer

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons