5 notariskosten die je als verkoper moet betalen

De koper van je huis/appartement mag dan wel de registratierechten en notariskosten moeten betalen, toch incasseer je als verkoper de volledig verkoopsom niet. De notaris rekent je ook als verkoper een aantal kosten aan. Wij zetten ze alle vijf op een rijtje.

Administratiekosten
Om een verkoop te kunnen realiseren heb je een aantal attesten nodig. De notaris vraagt deze aan, maar doet dit uiteraard niet kosteloos. Kadastrale informatie, een bodemattest en een stedenbouwkundig uittreksel zijn enkele voorbeelden, maar er kunnen ook nog andere documenten nodig zijn.

Achterstallige belastingen
Nog ergens schulden open staan? De notaris doet bij elke verkoop een fiscaal onderzoek, dus zulke zaken komen boven. Onroerende voorheffing, personenbelasting, autobelasting en andere achterstallen kunnen aan het licht komen. De notaris gaat je vragen deze kosten bij akte te betalen, anders krijg je de fiscus zelf achter je veren.

Schrapping van je oude hypotheek
Het mag misschien lichtjes absurd klinken, maar ook al is je oude hypotheek afgelost, toch zorgt deze nog voor bijkomende kosten. De hypotheek is de waarborg van de bank en die blijft 30 jaar lopen ook als die lening is afgelost. Een schrapping kan enkel via de notaris en zal aangerekend worden.

Bijdragen aan de syndicus
Verkoop je je appartement en sta je nog in het krijt bij de syndicus, dan komt ook dat nu naar boven. De notaris vraagt immers ook info op bij de syndicus en die kan aangeven of er nog achterstallige bijdragen zijn aan de vereniging van mede-eigenaars. Als dat zo is, betaal je ze bij akte.

Schattingskosten
Wil je je huis laten schatten? De notaris kan dit ook, hier heb je helemaal geen makelaar voor nodig. Ze kunnen je ook helpen bij het plaatsen van zoekertjes en zelfs met bezichtigingen als je dat wil. Soms worden deze kosten doorberekend, soms niet. Informeer je op voorhand en onderhandel!

Gerelateerde artikels

Huis verkopen met Oximo: stappenplan

Wil je je huis verkopen? Ontdek in dit stappenplan van Oximo hoe dit precies verloopt. Zo ben jij perfect voorbereid op het verkoopproces!
Lees meer

Je huis verkopen na scheiding: hoe werkt dat?

Je kan je huis verkopen, je partner uitkopen of de woning houden in onverdeeldheid. Weeg de verschillende opties af en maak de juiste keuze.
Lees meer

Deze kosten betaal je bij de verkoop van een huis

Je huis verkopen brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Denk maar attesten, notariskosten en de prijs van een online advertentie
Lees meer

Je huis verkopen via notaris of makelaar? Dit moet je weten

Twijfel je of je jouw huis wil verkopen via de notaris of via een makelaar? Ontdek hier alle verschillen en details!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij