3 mogelijke opfrisbeurten voor jouw gevel

Niet alleen de natuurelementen hebben een invloed op je gevel, ook luchtvervuiling tast de stenen aan. Elke gevel verdient daarom minstens één keer in zijn leven een professionele opknapbeurt.

Welke oplossing is voor jouw gevel het meest geschikt? 

1. Overschilderen

De eenvoudigste manier om je gevel er terug aantrekkelijk te laten uitzien, is hem te overschilderen. Let wel: in dit geval gaat het karakteristieke uiterlijk van je gevel volledig verloren. Hoewel het de eenvoudigste optie is, komt er bij het verven van een gevel – zoals bij elke verfklus – toch heel wat kijken. De ondergrond (baksteen, pleister, hout, geglazuurde tegels…) heeft natuurlijk een grote invloed op het verfsysteem. Bovendien moet je ook rekening houden met de onvermijdelijke schade aan de gevel en de voegen. Herstel je die eerst, of overschilder je gewoon alles? 

Elke schilderklus vereist een specifieke verfsoort. Als achter de gevel een nageïsoleerde spouw schuilgaat gebruik je best een dampdoorlatende of watervaste verf. Door de isolatie kan het water van buitenaf immers niet meer weg via de spouw, waardoor het buitenblad natter komt te staan als voorheen. Natuurlijk kies je voor een verf die buitenduurzaam is – en liefst snel regenvast. 

2. Schoonstralen

Als je je gevel in zijn oude glorie wil herstellen, kies je best voor gevelreiniging. Een populaire methode is het gevelstralen. Opgelet: welke techniek je ook kiest, bij het stralen komen stellingen en aangepaste apparatuur kijken en dus laat je deze klus best over aan een professional. De bekendste techniek is wellicht het zandstralen. Hierbij wordt met grote kracht een zandstraal tegen de gevel gespoten, waardoor de meeste vormen van vervuiling worden verwijderd. Helaas haalt het zand niet alleen het vuil weg, maar ook vaak een deel van de ondergrond. Bij poreuze gevelstenen wordt deze techniek daarom afgeraden. 

Toch bestaat er een minder agressieve versie van het zandstralen, namelijk de softblaastechniek, waarbij het risico op beschadigingen kleiner is. Een andere populaire straaltechniek is het nevelstralen. Die wordt gekenmerkt door een lagere druk en aangepaste straalmiddelen. Bij erg waardevolle gevels is dit een interessante techniek omdat er nooit basismateriaal wordt weggenomen. Een ander voordeel is dat er veel minder stofvorming is dan bij het zandstralen. Helaas schiet deze techniek bij hardnekkige vervuiling tekort. 

Een derde techniek, het vochtstralen, is eigenlijk een natte versie van het zandstralen. Water en zand worden in een ketel gemengd en in één beweging op de gevel gespoten. Het water vormt een film rondom de individuele zandkorrels en tempert zo de agressiviteit, zonder dat wordt ingeboet op efficiëntie. 

En dan is er nog het stoomreinigen. Hierbij wordt een hogedrukreiniger gekoppeld aan een stoomgenerator. Stoomreinigen kan interessant zijn bij lichte vervuiling, maar bij grotere klussen laat deze techniek absoluut te wensen over. 

3. Chemisch reinigen

Een heel andere methode is chemisch reinigen. Hierbij wordt een vloeistof aangebracht die het vuil oplost. Dat gebeurt met een borstel of met een vernevelaar. Nadien worden de vloeistof en het vuil afgespoten onder hoge druk en met warm water. Denk er aan dat er altijd restanten van het product in de gevel blijven zitten en dat je daarom pas na een week het echte resultaat ziet. 

Het voordeel aan chemisch reinigen is dat je deze methode veel gemakkelijker zelf kunt doen. De keerzijde: mogelijk tekenen er zich na verloop van tijd witte strepen af op de gevel, die moeilijk te herstellen zijn. 

Bron:
Hebbes

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons