Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Momenteel betaal je in 32 Belgische steden en gemeenten al het verlaagde btw-tarief van 6%. Dat geldt er ook telkens voor het hele stadsgebied. De uitbreiding van die maatregel naar het volledige Belgische grondgebied kadert in een socialer huisvestingsbeleid dat de nieuwe regering wil voeren. Die sociale component is voor de Europese Unie een vereiste om het btw-tarief te mogen verlagen, al is het nog niet duidelijk hoe de federale regering dat sociale aspect precies wil invullen.

Alleen voor je eerste woning?

De kans is groot dat een wetsvoorstel van CD&V van enkele jaren geleden als basis zal dienen om het verlaagde btw-tarief te implementeren. In dat geval zou je er alleen gebruik van kunnen maken als het om je eerste en eigen woning gaat, je je er domicilieert en er minstens vijf jaar lang na de werken blijft wonen. Als de vernieuwbouwwoning is geplaatst, mag de oppervlakte ervan nog maximaal 190m² bedragen als het gaat om een huis en maximaal 100m² in het geval van een appartement. Dat zijn vooral nieuwe voorwaarden: in de 32 steden waar het verlaagde tarief vandaag al van kracht is, geldt het ook als het gaat om een verhuurwoning, tweede verblijf of een gebouw die een woon- en werkfunctie combineert.

Architect telt niet mee


Overweeg je om te slopen en heropbouwen omwille van het verlaagde btw-tarief? Hou er dan rekening mee dat dat alleen geldt voor de afbraak- en opbouwwerken zelf. Op de bijdrage van een architect, ingenieur of veiligheidscoördinator betaal je nog steeds 21% btw. Wil je je nieuwe woning niet op exact dezelfde plaats bouwen als de oude? Dat mag: zolang je nieuwbouw op hetzelfde perceel staat en je geen andere bouwovertredingen begaat, zit je goed.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer

Op deze manieren herken je een draagmuur in je woning

Je woning telt ongetwijfeld heel wat muren, maar hoe herken je nu de draagmuren? Als je er wil gaan uitbreken is het belangrijk om te weten, welke je zonder problemen kan verwijderen en welke niet. Wij geven je alvast mee hoe je kan herkennen welke muren essentieel zijn en welke je kan slopen.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons