Grote Woononderzoek: zo groot zijn de Vlaamse woningen

In dit artikel wordt het luik 'woninggrootte' besproken, uit het ‘Grote Woononderzoek 2013', uitgevoerd door het Steunpunt Wonen. Eén ding is duidelijk: onze Vlaamse woningen zijn, zeker in vergelijking met andere landen, eerder aan de ruime kant.

Een ééngezinswoning heeft gemiddeld een oppervlakte van 100m². Een meergezinswoning is logischerwijs kleiner: 64m². Maar het contrast inzake de gemiddelde oppervlakte per persoon is zeer beperkt (47m² vs. 43m²). Eigenaarswoningen (vaker ééngezinswoningen) zijn groter dan private huurwoningen en sociale huurwoningen (vaker appartementen), respectievelijk 99m²-69m²-61m². Jongeren (tot 34 jaar) en ouderen (vanaf 65 jaar) wonen kleiner dan personen van middelbare leeftijd (85m² vs. >90m²). Maar de oppervlakte per persoon geeft een heel ander beeld: ouderen hebben volgens dit criterium met 56m² verreweg de meeste ruimte ter beschikking. In de jongere leeftijdsgroepen gaat het maximaal om 44m².

Verhuisbewegingen
De cijfers liggen volledig in de lijn van wat we zouden verwachten inzake leeftijdsevoluties. Jongeren wonen vaak in appartementen met een relatief comfortabele ruimte per persoon (ca 41m²). De ruimte per persoon wordt kleiner in de leeftijdsgroep tussen 35 en 44 jaar, meestal omwille van gezinsuitbreiding. Dit kan resulteren in verhuisbewegingen of een toename van de ruimte per persoon wanneer de kinderen uit huis gaan (44m² voor personen tussen 45 en 64 jaar). Gepensioneerden wonen nog ruimer, omdat de kinderen hier zeker reeds de deur uit zijn of omwille van het overlijden van de partner. Ook dit resulteert in verhuisbewegingen naar (ruime) appartementen, die weliswaar kleiner zijn dan de voormalige ééngezinswoning, maar die per persoon veel ruimte bieden.

Het onderzoek toont aan dat er binnen de woningvoorraad een globale tendens bestaat richting ruimere woningen, een evolutie die tevens blijkt uit de kadastrale statistiek.

Minder en minder (slaap)kamers
Het aantal woningen met een beperkt aantal kamers is stijgende. Sinds 2001 is het aandeel woningen met 4 of meer kamers gezakt van 30,7% naar 27,4%. Het aandeel woningen met 3 kamers is tevens afgenomen, van 35,4% naar 32,7%. Dit allemaal ten voordele van de woningen met één of twee kamers. Uit de analyse blijkt dat er vooral een dalende trend zit in het aantal slaapkamers. Drieslaapkamerwoningen zijn met 10% afgenomen (van 41% naar 31%), waardoor voor het eerst de woningen met slechts twee slaapkamers het meest voorkomende woningtype vormen (35%, + 5%).

De kamers hebben gemiddeld een oppervlakte van 14m² (opgemeten met een lasermeter bij de woningschouwing). De overgrote meerderheid van de woningen hebben één leefruimte (83%), met een gemiddelde oppervlakte van 30m². Een keuken is gemiddeld 13m² groot en een badkamer 6,6m². Een garage heeft gemiddeld een oppervlakte van 27,6m².

Bron:
Cibweb

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons