Online veiling vastgoedmakelaars geen bindend karakter

Vastgoedmakelaars mogen sinds kort ook woningen en ander vastgoed veilen bij wijze van opbod. Voorheen mochten alleen notarissen dit. Notarissen  kwamen in verzet tegen de vastgoedmakelaars naar aanleiding van de website eenmaal-andermaal. Na het bieden op onroerend goed kunnen kandidaat kopers en verkopers met elkaar in contact treden om tot koop over te gaan. Volgens een uitspraak van het Hof van Cassatie mogen vastgoedmakelaars dus wel onroerend goed veilen maar moeten er wel verschillen blijven tussen notaris en makelaar.

Begin november 2012 kwamen er enkele persberichten
Enkele persberichten oa van Het Nieuwsblad wekten de indruk dat vastgoedmakelaars onbeperkt en onder dezelfde voorwaarden als notarissen vastgoed mogen veilen. Dit is echter niet het geval. Een veiling door een notaris heeft een bindend karakter terwijl een veiling door een vastgoedmakelaar (of website die in naam van de makelaar opereert) niet bindend is. Een veiling bij opbod is daarnaast altijd bindend. Daarom is het ook zo merkwaardig dat de site van de makelaars de indruk geeft dat deze site een veilingsite betreft.

Verschil tussen bindende en niet-bindende online veilingen voor vastgoed
Er is dus wel degelijk een verschil tussen het kopen en verkopen van online vastgoed op opbod (veilen) via de website van een notaris of een vastgoedmakelaar. Deze website Notaclik is de site waar notarissen vastgoed op aanbieden. Het grote verschil met een site waar vastgoedmakelaars de online veilingen opzetten is dat de website voor de vastgoedmakelaar niet bindend is. Dat is een belangrijk verschil. Stelt u zich eens voor dat  u denkt een huis gekocht te hebben, kosten maakt om uw eigen huis te verkopen en vervolgens de koop niet doorgaat. Een geaccepteerde bieding op een veilig door een makelaar kan tot veel verwarring leiden en is daardoor volgens notarissen niet wenselijk. Ook wijst Bart van Opstal (Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat) er op dat biedingen op sites voor makelaars niet volgens de juridische richtlijnen verlopen. De koper neemt op de site voor notarissen de koop tenminste altijd serieus omdat deze bieding hem tot aankoop verplicht. Verder wijst van Opstal erop dat notarissen grondige identiteitscontrole uit kunnen voeren bij kandidaat-kopers. Dat is iets wat niet noodzakelijk het geval is bij de initiatieven van makelaars. Tot slot is een vrijblijvende onderhandeling niet verboden. Op de website van eenmaal-andermaal staat dit wel in de voorwaarden maar niet zozeer heel duidelijk op de site. De site wekt op het eerste gezicht de indruk van een veiling, daar is dus geen sprake van.

Notaris en vastgoedmakelaar steeds meer met elkaar verweven?
Vroeger was een notaris er voor vrijwel alle belangrijke handelingen in het leven. Registraties, contracten en documenten. Tegenwoordig wil de vastgoedmakelaar meer controle als het gaat om het opstellen van documenten terwijl de notaris steeds meer vrijheid lijkt te nemen als het gaat om de verkoop van vastgoed. Als beide groepen duidelijk blijven in hun berichtgeving naar de consument en zich houden aan de geldende regels dan hoeven er met de uitspraak van het Hof van Cassatie geen misverstanden te ontstaan over de bevoegdheden.

Bron:
http://blogeurope.billionhomes.com/online-veiling-door-vastgoedmakelaars-geen-bindend-karakter

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons