Eerst verkopen voor je koopt, of beter andersom?

Eerst kopen en dan pas verkopen

Op een dag vind je de woning van je dromen en dan kan het natuurlijk niet snel genoeg gaan. Je wil dat huis of appartement meteen kopen, zodat andere kopers het niet voor je neus kunnen wegkapen. Maar hoe ga je dat betalen, aangezien je je eigen woning nog niet verkocht hebt?

Geen paniek! Voor wie eerst een nieuwe woning koopt en dan pas zijn huidige huis of appartement verkoopt, bestaat er het overbruggingskrediet. Dit is een lening op korte termijn (meestal 12 maanden) die je helpt om een nieuwe woning aan te kopen, in afwachting van de verkoop van je oude huis of appartement. 

  • Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Je bank leent je de geschatte waarde van je oude woning. Heb je voor dit pand nog een hypothecaire lening lopen? Dan wordt het bedrag dat je nog moet terugbetalen van de geschatte waarde afgetrokken. Zolang je oude woning niet verkocht is, betaal je enkel rente op deze lening. Na de verkoop betaal je dan het geleende bedrag aan de bank terug.

Het is dus niet zo dat, als je eerst een nieuwe woning koopt voor je je oude verkoopt, je twee leningen tegelijk moet afbetalen. De lening voor je huidige woning wordt opgenomen in het overbruggingskrediet. Voor het extra bedrag dat je nodig hebt om je nieuwe thuis te kopen, ga je een nieuwe hypothecaire lening aan.

  • Wat zijn de voordelen van eerst kopen en dan pas verkopen?

Het grote voordeel van een overbruggingskrediet is dat je meteen kan toehappen als je de woning van je dromen ziet. Je hoeft niet te wachten tot je eigen huis of appartement verkocht is én je moet geen twee leningen tegelijk afbetalen. Je kan bovendien wachten tot je een goed bod krijgt voor je huidige woning en hoeft je huis of appartement dus niet in zeven haasten te verkopen.

  • Wat zijn de nadelen als je eerst koopt en dan pas verkoopt?

Wie eerst koopt en dan pas verkoopt, loopt het risico dat de oude woning niet binnen de termijn van het overbruggingskrediet verkocht raakt. In dat geval stijgt de rente van dit krediet aanzienlijk, waardoor veel kopers hun huis of appartement aan een te lage prijs moeten verkopen. Om dit te vermijden kan je een opschortende voorwaarde in de verkoopovereenkomst laten opnemen. Een dergelijke clausule zegt in dit geval bijvoorbeeld dat de verkoop niet doorgaat als jouw woning niet binnen een bepaalde periode verkocht raakt. Hiervoor moet je wel rekenen op de goodwill van de verkoper, wat niet evident is als er nog andere geïnteresseerden zijn.

Eerst verkopen en dan pas kopen

Misschien lijkt het interessanter om eerst je eigen woning al te koop te zetten terwijl je op zoek gaat naar een nieuw huis of appartement. Het duurt namelijk meestal wel even voor je huis of appartement een nieuwe eigenaar krijgt en dus lijk je tijd genoeg te hebben om iets nieuws te vinden. Maar wat als je binnen die termijn geen nieuwe thuis vindt? In een dergelijk geval kan je een bezettingsregeling uitwerken.

  • Wat is een bezettingsregeling?

Bij de verkoop van je huidige woning kan je in de overeenkomst een bezettingsregeling opnemen. Met deze regeling spreken jij en de nieuwe eigenaar af dat je nog wat langer in de woning mag blijven wonen. In normale omstandigheden moet je verhuisd zijn op de dag waarop de akte ondertekend wordt. Voor deze uitzondering betaal je meestal een vergoeding, een soort huurprijs, aan de koper.

  • Wat zijn de voordelen als je eerst verkoopt en dan pas koopt?

Wie eerst verkoopt, heeft financiële zekerheid voor hij een nieuwe woning koopt: je weet perfect over hoeveel budget je beschikt. Je betaalt ook geen dubbele kosten en staat op geen enkel moment onder tijdsdruk om je huis of appartement te verkopen.

  • Wat zijn de nadelen bij eerst verkopen en dan pas kopen?

Het grote nadeel is dat je voor een bezettingsregeling afhankelijk bent van de koper van je huidige huis of appartement. Wil die graag snel naar zijn nieuwe woning verhuizen, terwijl jij nog geen nieuwe domicilie hebt? Dan moet je op zoek naar een tijdelijke oplossing, tot je zelf een nieuwe thuis gevonden hebt.

Eerst kopen of eerst verkopen: wat is de beste optie?

Eerst kopen en dan verkopen, of net andersom – dat hangt helemaal van jou en je individuele situatie af. Wie graag financiële zekerheid heeft, verkiest wellicht om eerst te verkopen. Wie gecharmeerd is door de woning van zijn dromen, zal niet aarzelen om eerst te kopen.

Bron
Immoweb

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons