Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.

Kangoeroe- en zorgwonen

Kangoeroewonen is samenwonen met je ouders, vrienden of zelfs onbekenden. Dat kan je in een één- of meergezinswoning. In een eengezinswoning speelt het wettelijk gezien geen rol wie de eigenaar van de woning is. Je regelt onderling hoe je de (huur)kosten verdeelt.

In een meergezinswoning creëer je voor elk gezin een aparte wooneenheid. Met een notariële akte onderscheid je de gemeenschappelijke delen, zoals de inkomhal, de tuin en de lift, van de privéeigendommen. Er geldt een gedwongen mede-eigendom op de gemeenschappelijke delen.

Een speciale vorm van kangoeroewonen is zorgwonen: je voegt een ondergeschikte woonunit aan een bestaande woning toe waar maximum twee hulpbehoevende personen inwonen. Het beste voorbeeld hiervan zijn ouders die op rijpere leeftijd bij hun kinderen intrekken.

Tiny houses

De naam zegt het zelf: tiny houses zijn kleine huisjes. Je leeft er in alle wooncomfort op een beperkte oppervlakte van maximum 50 m². Ideaal voor één of twee personen. Bovendien verklein je zo je ecologische voetafdruk.

Een groot voordeel van een tiny house is de lage bouwkost. Voor 30.000 euro heb je er al één: een habbekrats in vergelijking met een gewoon huis. Het Amerikaanse concept ontstond dan ook niet toevallig in de nasleep van de vastgoed- en financiële crisis van vorig decennium.

Een ander belangrijk aspect van zo’n compacte woning is het vrijheidsgevoel. Een origineel tiny house is namelijk een rijdende woning. Als je wilt, woon je dus elke dag ergens anders. Al hebben veel tiny houses om praktische redenen een vaste standplaats.

Tip: Test op voorhand uit of je op zo’n kleine woonoppervlakte kan aarden. Huur bijvoorbeeld eens een tiny house als vakantiehuisje. Op Airbnb vind je er zeker een aantal terug.

Containerwonen

Woonunits of containerwoningen bieden al tientallen jaren een woonoplossing in moeilijke tijden. Je kan er tijdelijk wonen tijdens de bouw of renovatie van je huis of wanneer je woning onbewoonbaar is door een brand. Maar het concept is ook een goede oplossing om huisvestingsproblemen in de toekomst op te vangen. Denk maar aan sociale woningen of een starterswoning voor jonge koppels.

Een container is namelijk een pak goedkoper dan een traditionele woning. Een unit van 10 op 3,4 meter met slaapkamer, badkamer, keuken en living is al te koop vanaf 24.500 euro. Bovendien boet je in een containerwoning niet in aan comfort. Je kan er zonnepanelen, vloerverwarming, ventilatie en een warmtepomp in installeren. Je bouwt niet alleen energiezuinig, maar ook supersnel. Een containerwoning is op enkele uren tijd geplaatst. Voor je aan de slag gaat, vraag je wel best na bij de gemeente wat kan en mag.

Tip: creëer een kangoeroewoning met een wooncontainer als bijgebouw.

Woningdelen

Steeds meer bevriende koppels en jonge gezinnen wagen zich aan woningdelen: een gemeenschappelijke woonvorm waarbij je samen met anderen een woning koopt.

In de stad kan je zo samen een exclusieve eigendom aanschaffen die normaal te duur is, zoals een herenhuis dat je opdeelt in verschillende appartementen. Maar dat kan bijvoorbeeld ook in een oude opslagplaats of fabriekje.

In een landelijke omgeving kopen de gezinnen meestal een bouwgrond die ze later bebouwen. Een grote hoeveelheid materialen in één keer aankopen kan je een mooie korting opleveren. Je kan het uitgespaarde bedrag dan investeren in wat extra luxe, zoals een zwembad of een gedeelde tuin.

Belangrijk is dat ieder gezin over een privégedeelte beschikt, maar dat functionele ruimtes als de gang en de kelder gemeenschappelijk zijn. Ook de tuin, de garage en de wasplaats zijn voor iedereen toegankelijk.

Tip: Maak op voorhand goede afspraken en zet alles op papier. Door het specifieke karakter van deze woonvorm kan het zijn dat je je huis aan een lagere prijs moet verkopen.

Cohousing

Een andere gemeenschappelijke woonvorm is cohousing. Zo’n gemeenschap bestaat uit acht tot 34 afzonderlijke huizen met elk een eigen tuintje. Maar er is ook een gedeelde tuin en een centraal gebouw waar iedereen samen kan koken, eten of zich ontspannen.

Je kan een cohousing-gemeenschap beschouwen als het dorp van vroeger. Daarom is de ideale bewonersgroep een mix van singles, koppels, gezinnen met kinderen en ouderen. Zo ontstaat er een groepsdynamiek waarin iedereen een andere rol vervult. De gepensioneerden halen bijvoorbeeld de kinderen van school, in ruil knappen de ouders een zwaardere klus voor hen op. Bovendien delen de gezinnen vaak weinig gebruikte ruimtes en spullen. Denk maar aan logeerkamers of een boormachine.

In een cohousing-gemeenschap beslissen de bewoners allemaal samen over ieder project. Pas daarna voeren ze de overeengekomen werken uit. Dat betekent wel dat er in zo’n gemeenschap veel vergaderwerk aan te pas komt. Het kan ook zijn dat je financieel moet bijdragen aan iets dat je niet wil of gebruikt. Hou hier dus rekening mee voor je je in zo’n project stort.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Hypotheekvergelijking: Welk soort hypotheek past bij jou?

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten hypotheken die er bestaan en ben je nieuwsgierig waar je nu precies op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek?
Lees meer

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij