7 tips om op je droomwoning te bieden


Je botst op het huis/appartement van je dromen en je bent overtuigd: dit is het. Maar dan begint het pas... Hoe pak je het bieden aan en hoe zorg je ervoor dat je tegen de beste prijs je huis/appartement op de kop kan tikken. Hieronder 7 tips en geboden op waarmee je gegarandeerd scoort!


Tip 1: Stel je limieten vast


Bepaal op voorhand hoever je kan gaan en wat de limieten zijn. Ligt de vraagprijs van de woning dicht bij jouw maximum, open dan wat lager met je bod. Ga NIET over je maximum bedrag, het was met een reden het maximum. Laat je niet verleiden tot een opbod en hou je vast aan je strategie. 


Tip 2: Baseer je openingsbod op de waarde van de woning


Uiteraard zit je openingsbod bij voorkeur een stuk onder wat je maximaal te besteden hebt. Dit bod dient enkel om de debatten te openen, zelden tot nooit zal er onmiddellijk akkoord op volgen. Als je toch onmiddellijk opent met je maximale budget, geef dit dan duidelijk aan. 


Tip 3: Benadruk de nadelen van de woning


Ook al ben je helemaal weg van het pand, dat hoef je niet te laten blijken. Benadruk de nadelen en de kosten die er nog aan verbonden zijn om dit in orde te krijgen, zo probeer je in de perceptie de waarde te drukken. Blijf wel geloofwaardig want anders zal de verkoper afhaken. 


Tip 4: Kortingspercentages zeggen weinig


In de markt wordt nogal eens uitgegaan dat aan korting van 10% tot 15% de norm is. Maar dit is feitelijk op weinig gebaseerd. Kortingen tot 50% zijn mogelijk, alles hangt immers van de situatie af bij de verkoper. Indien een huis snel van de hand moet, kan je koopjes doen. Bovendien is het voor de verkoper heel makkelijk om het vastgoed heel duur te prijzen om er dan heel wat af te kunnen doen. Onthoud: het gaat niet om het kortingspercentage maar of de uiteindelijk betaalde prijs al dan niet correct is. 


Tip 5: Hoelang staat het vastgoed te koop?


Is een pand na ettelijke maanden nog steeds niet verkocht, dan kan je er rustig vanuit gaan dat het te duur geprijsd staat. Het is natuurlijk altijd handig om weten of de verkoper haast heeft of niet. In elk geval als je weet dat het pand al een hele tijd te koop staat, steek dan fors lager in. 


Tip 6: Bevestig je bod schriftelijk


Informeer je eerst grondig bij de bank, bepaal je budget en als je een bod doet bevestig dit dan ook schriftelijk. Ook een vervaldatum neem je bij voorkeur op, zo kan een verkoper je niet aan het lijntje houden. Een opschortende voorwaarde opnemen is ook altijd verstandig. Krijg je dan toch geen lening vast, dan heb je toch nog de vrijheid om je bod in te trekken. 


Tip 7: Hou je werkelijke budget geheim


Wil je je eigen onderhandelingspostie niet ondermijnen hou je budget dan voor je. Alleen tijdens je finale eindbod kan je het open en eerlijk uitspelen. Een tijd wachten kan dan gunstig blijken. Soms contacteert de verkoper je toch nog en gaat hij akkoord. Deze techniek brengt natuurlijk wel de nodige risico’s met zich mee.. 


Bron:

Immovlan

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons