7 tips om op je droomwoning te bieden

Je botst op het huis/appartement van je dromen en je bent overtuigd: dit is het. Maar dan begint het pas... Hoe pak je het bieden aan en hoe zorg je ervoor dat je tegen de beste prijs je huis/appartement op de kop kan tikken. Hieronder 7 tips en geboden op waarmee je gegarandeerd scoort!

Tip 1: Stel je limieten vast

Bepaal op voorhand hoever je kan gaan en wat de limieten zijn. Ligt de vraagprijs van de woning dicht bij jouw maximum, open dan wat lager met je bod. Ga NIET over je maximum bedrag, het was met een reden het maximum. Laat je niet verleiden tot een opbod en hou je vast aan je strategie. 

Tip 2: Baseer je openingsbod op de waarde van de woning

Uiteraard zit je openingsbod bij voorkeur een stuk onder wat je maximaal te besteden hebt. Dit bod dient enkel om de debatten te openen, zelden tot nooit zal er onmiddellijk akkoord op volgen. Als je toch onmiddellijk opent met je maximale budget, geef dit dan duidelijk aan. 

Tip 3: Benadruk de nadelen van de woning

Ook al ben je helemaal weg van het pand, dat hoef je niet te laten blijken. Benadruk de nadelen en de kosten die er nog aan verbonden zijn om dit in orde te krijgen, zo probeer je in de perceptie de waarde te drukken. Blijf wel geloofwaardig want anders zal de verkoper afhaken. 

Tip 4: Kortingspercentages zeggen weinig

In de markt wordt nogal eens uitgegaan dat aan korting van 10% tot 15% de norm is. Maar dit is feitelijk op weinig gebaseerd. Kortingen tot 50% zijn mogelijk, alles hangt immers van de situatie af bij de verkoper. Indien een huis snel van de hand moet, kan je koopjes doen. Bovendien is het voor de verkoper heel makkelijk om het vastgoed heel duur te prijzen om er dan heel wat af te kunnen doen.

Onthoud: het gaat niet om het kortingspercentage maar of de uiteindelijk betaalde prijs al dan niet correct is. 

Tip 5: Hoelang staat het vastgoed te koop?

Is een pand na ettelijke maanden nog steeds niet verkocht, dan kan je er rustig vanuit gaan dat het te duur geprijsd staat. Het is natuurlijk altijd handig om weten of de verkoper haast heeft of niet. In elk geval als je weet dat het pand al een hele tijd te koop staat, steek dan fors lager in. 

Tip 6: Bevestig je bod schriftelijk

Informeer je eerst grondig bij de bank, bepaal je budget en als je een bod doet bevestig dit dan ook schriftelijk. Ook een vervaldatum neem je bij voorkeur op, zo kan een verkoper je niet aan het lijntje houden.
Een opschortende voorwaarde opnemen is ook altijd verstandig. Krijg je dan toch geen lening vast, dan heb je toch nog de vrijheid om je bod in te trekken. 

Tip 7: Hou je werkelijke budget geheim

Wil je je eigen onderhandelingspostie niet ondermijnen hou je budget dan voor je. Alleen tijdens je finale eindbod kan je het open en eerlijk uitspelen. Een tijd wachten kan dan gunstig blijken. Soms contacteert de verkoper je toch nog en gaat hij akkoord. Deze techniek brengt natuurlijk wel de nodige risico’s met zich mee.. 

Gerelateerde artikels

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij