5 tips om het beste openingsbod te maken!

Een woning is een van de belangrijkste aankopen die je in je leven zal doen. Helaas leer je niet op school hoe je dat aanpakt. We maken je graag wegwijs in de spannendste stap van het aankoopproces: het openingsbod. Heb je je zinnen gezet op een woning en wil je een bod uitbrengen? Deze tips kunnen je helpen het hoofd koel te houden.

1. Analyseer de situatie – en de concurrentie

Is de woning goed onderhouden? Mooi en praktisch gelegen? En is de vraagprijs niet overdreven hoog? Dan zal je wellicht te kampen hebben met heel wat concurrentie. En zoals de economische wet van vraag en aanbod voorschrijft, zorgt dit ervoor dat je hoger zal moeten bieden om de woning te pakken te krijgen. De volgende vragen kunnen helpen bij het analyseren van de situatie: • Waarom wil de verkoper het huis verkopen? • Hoe snel wil de verkoper verkopen? • Hoe lang staat de woning op de markt? • Is de vraagprijs intussen naar beneden bijgesteld?

2. Blijf realistisch

Veel concurrentie verhoogt de objectieve waarde van een woning niet. Een extreem hoog bod doen is dus een slecht idee. De andere bieders zullen meestal ook realistisch blijven in hun openingsbod.

3. Bied lager dan de vraagprijs – maar niet te laag

Een openingsbod is het liefst zo laag mogelijk, maar moet wel realistisch zijn. Je wil namelijk dat je bod serieus wordt genomen en je wil de verkoper niet beledigen. Probeer ongeveer 5 à 10% lager te bieden dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.

4. Onderhandelen

Eens je openingsbod is aanvaard, begint het spel van geven en nemen. Zo probeer je uiteindelijk tot een compromis te komen. Onderhandelen is een vaardigheid die je onder de knie moet hebben: je moet het respect voor de tegenpartij behouden, streven naar een win-win en vooral positief blijven denken en handelen.

5. Zelf of via makelaar?

Voel je je zelf niet helemaal comfortabel bij het onderhandelen? Dan is het misschien beter om een makelaar in te schakelen. Het is altijd handig iemand aan je zijde te hebben die ervaring heeft met zulke zaken. Iemand die een situatie perfect kan beoordelen en het ideale openingsbod kan bepalen. Met een makelaar is de kans quasi onbestaande dat je veel te veel voor je woning betaalt.

Bron
Zimmo


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag