5 blunders bij het kopen van een huis


Waarop moet je letten bij het kopen van een huis? Voor de ene is dit belangrijker, voor de andere weer iets anders. En zoals steeds heb je ook nog de ouders en/of schoonouders die zich absoluut moeten moeien. Maar wat is nu echt belangrijk? En vooral, wat is absoluut not done? Wij geven je de vijf belangrijkste blunders die je absoluut moet voorkomen bij het kopen van je huis.


1. Een heel precies bod doen


Het is nooit slim om van bij het begin heel precies een bod te plaatsen. Beter is een marge te houden, of toch minstens te doen alsof er een bestaat. Zo laat je meteen merken dat je van goede wil bent. Een heel precies bod dat voor de verkoper veel te laag is, kan hem meteen doen besluiten de gesprekken helemaal af te blazen. Het is dan ook het belangrijkste om op voorhand want info ingewonnen te hebben. 


Als de verkoper financiële problemen heeft, is zijn/haar onderhandelingspositie zwakker. Is het een investeerder op zoek naar meerwaarde, dan doet hij geen euro af van zijn prijs. Dergelijke zaken kan je maar beter weten om er zelf optimaal van te profiteren. Of wie weet zijn er zelfs gebreken aan het huis en wil hij/zij zo snel mogelijk af van het huis. Probeer daarom zo veel mogelijk informatie in te winnen, dat helpt altijd. 


2. Al je kaarten op tafel leggen


Je moet dus proberen zoveel mogelijk van de anderen te weten te komen. Maar wees zelf op je hoede. Geef zo weinig mogelijk prijs over je eigen budget, het bedrag dat je bereid bent te betalen, enzovoort. Dat is uiteindelijk voor niets nodig en kan alleen maar tegen je werken. 


3. Je huiswerk niet maken


Informatie inwinnen, geldt niet alleen voor de verkoper en het huis. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld op de tafel leggen voor een huis? Hoor eens rond in de buurt en kijk voor hoeveel geld huizen uit de omgeving verkocht werden. Willen of niet, de locatie is enorm belangrijk bij het kopen van een huis, dus kunnen de andere prijzen je een mooi beeld geven en kan je zelf de vraagprijs correcter inschatten. 


Notariskantoren uit de buurt hebben doorgaans een heel goed zicht op de lokale vastgoedprijzen. Bij vastgoedmakelaars kan je eens navragen hoelang het gemiddeld duurt vooraleer huizen in dezelfde buurt worden verkocht. Dan weet je tenminste of er veel kapers op de kust zijn. 


4. Opgaan in het spel


Een huis kopen blijft nog altijd iets weg hebben van een spel. Alleen moet je wel je zenuwen koel houden en geen ondoordachte beslissingen nemen. Verlies nooit uit het oog dat je een huis wil kopen en niet de verkoper wil verslaan. Hoe meer je de tegenpartij voor het hoofd stoot, hoe minder toegevingen je mag verwachten. 


Probeer ook niet eindeloos iets van de prijs af te dingen. Het huis van je dromen laten schieten omdat de tegenpartij amper van de prijs wil afdoen, zou zonde zijn. Maar: ligt het bedrag echt te hoog, dan is het zo. Neem nooit onverantwoorde risico’s. Die zouden wel eens zeer zuur kunnen opbreken. 


5. Geen plan B hebben


Hoezeer je ook de hoop had gevestigd op dat ene, ideale droomhuisje: zorg voor een plan B. Je moet een alternatief achter de hand hebben. 


Zelfs als je echt je zinnen op een huis gezet hebt, bluf dan op zijn minst dat je genoeg alternatieven achter de hand hebt. Zoniet zal de teleurstelling als je er naast grijpt vele malen groter zijn en sta je uiteindelijk nog geen stap verder. 


Bron:
Hebbes

Gerelateerde artikels

Hypotheekvergelijking: Welk soort hypotheek past bij jou?

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten hypotheken die er bestaan en ben je nieuwsgierig waar je nu precies op moet letten bij het afsluiten van een hypotheek?
Lees meer

Alles wat je moet weten over verborgen gebreken in een huis

Opstijgend vocht is een typisch voorbeeld van verborgen gebreken in een huis. Hoe ga je op met deze problemen en wie is aansprakelijk?
Lees meer

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij