Woonbonus voor nieuwbouw niet afbouwen

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) pleit ervoor om de woonbonus voor nieuwbouw in stand te houden.

CD&V pleitte er onlangs voor om de klemtoon van de woonbonus bij renovatie te leggen. Volgens de VCB houdt de CD&V geen rekening met de forse bevolkingsaangroei en de woonbehoeften. 

De woonbonus wordt na de staatshervorming overgeheveld naar de gewesten, die de bonus vervolgens naar eigen inzichten zullen kunnen aanpassen.

In het kader van haar vernieuwingsoperatie heeft CD&V alvast een voorlopig standpunt gelanceerd. De christendemocraten willen -net als de andere Vlaamse regeringspartijen overigens - voor de huidige eigenaars niets veranderen, maar willen de bonus differentiëren voor nieuwe eigenaars. De bonus zou renovaties van bestaande woningen moeten stimuleren. 

Volgens de VCB is dat 'niet verenigbaar met de huidige forse groei van de bevolking'. "Vlamingen zullen het daardoor moeilijker krijgen om eigenaar te worden van een eigen woning. Nochtans vormt het bezit van een eigen woning voor gezinnen een belangrijke garantie voor een zorgenloze toekomst. Het percentage Vlamingen dat eigenaar is van een eigen woning moet daarom gevrijwaard worden. Dit is alleen mogelijk als de overheid de verruiming van het woonpatrimonium en dus de oprichting van nieuwe woningen blijft ondersteunen", luidt het. (Belga/BO)

Bron: Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons