Woonbonus voor nieuwbouw niet afbouwen

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) pleit ervoor om de woonbonus voor nieuwbouw in stand te houden.

CD&V pleitte er onlangs voor om de klemtoon van de woonbonus bij renovatie te leggen. Volgens de VCB houdt de CD&V geen rekening met de forse bevolkingsaangroei en de woonbehoeften. 

De woonbonus wordt na de staatshervorming overgeheveld naar de gewesten, die de bonus vervolgens naar eigen inzichten zullen kunnen aanpassen.

In het kader van haar vernieuwingsoperatie heeft CD&V alvast een voorlopig standpunt gelanceerd. De christendemocraten willen -net als de andere Vlaamse regeringspartijen overigens - voor de huidige eigenaars niets veranderen, maar willen de bonus differentiëren voor nieuwe eigenaars. De bonus zou renovaties van bestaande woningen moeten stimuleren. 

Volgens de VCB is dat 'niet verenigbaar met de huidige forse groei van de bevolking'. "Vlamingen zullen het daardoor moeilijker krijgen om eigenaar te worden van een eigen woning. Nochtans vormt het bezit van een eigen woning voor gezinnen een belangrijke garantie voor een zorgenloze toekomst. Het percentage Vlamingen dat eigenaar is van een eigen woning moet daarom gevrijwaard worden. Dit is alleen mogelijk als de overheid de verruiming van het woonpatrimonium en dus de oprichting van nieuwe woningen blijft ondersteunen", luidt het. (Belga/BO)

Bron: Trends.be

Gerelateerde artikels

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

<div>Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?</div>
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer

Moet je successierechten betalen op de gezinswoning als je partner sterft?

Je bent samen met je echtgenoot of samenwonende partner eigenaar van een woning waarin je ook woont. Moet je daarop dan successierechten betalen als je partner zou komen te overlijden? En gelden er verschillende regels in Vlaanderen, Wallonië en Brussel?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons