Woonbonus voor nieuwbouw niet afbouwen

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) pleit ervoor om de woonbonus voor nieuwbouw in stand te houden.

CD&V pleitte er onlangs voor om de klemtoon van de woonbonus bij renovatie te leggen. Volgens de VCB houdt de CD&V geen rekening met de forse bevolkingsaangroei en de woonbehoeften. 

De woonbonus wordt na de staatshervorming overgeheveld naar de gewesten, die de bonus vervolgens naar eigen inzichten zullen kunnen aanpassen.

In het kader van haar vernieuwingsoperatie heeft CD&V alvast een voorlopig standpunt gelanceerd. De christendemocraten willen -net als de andere Vlaamse regeringspartijen overigens - voor de huidige eigenaars niets veranderen, maar willen de bonus differentiëren voor nieuwe eigenaars. De bonus zou renovaties van bestaande woningen moeten stimuleren. 

Volgens de VCB is dat 'niet verenigbaar met de huidige forse groei van de bevolking'. "Vlamingen zullen het daardoor moeilijker krijgen om eigenaar te worden van een eigen woning. Nochtans vormt het bezit van een eigen woning voor gezinnen een belangrijke garantie voor een zorgenloze toekomst. Het percentage Vlamingen dat eigenaar is van een eigen woning moet daarom gevrijwaard worden. Dit is alleen mogelijk als de overheid de verruiming van het woonpatrimonium en dus de oprichting van nieuwe woningen blijft ondersteunen", luidt het. (Belga/BO)

Bron: Trends.be

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons