Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
 • Handelspand 
 • Industriële gebouwen en magazijnen
 • Welke documenten heb je nodig voor de verkoop van bedrijfsvastgoed?
 • Zijn er eventuele risico’s bij de verkoop van bedrijfspanden?

Handelspand


Een eerste voorbeeld van bedrijfsvastgoed is het handelspand. Op het eerste zicht is er daar niks speciaals mee aan de hand. Vaak lijken dit gebouwen zoals een ander. 

Er zijn echter een aantal verschillen tussen de verkoop van een handelspand en de verkoop van een huis. 

 • Het grootste verschil heeft te maken met de meerwaardebelasting. Als je een zelfstandige bent die het handelspand wil verkopen wanneer je stopt met je zaak, kan je spreken van een stopzettingsmeerwaarde.

 • Als je je handelspand met winst verkoopt, dan is die winst in principe belastbaar als een beroepsinkomen. Die belasting bedraagt meestal 16.5%.

Is er een manier om toch nog te ontsnappen aan die belasting?

Zeker! De meerwaarde wordt bijvoorbeeld niet belast als het handelspand na de stopzetting van de zaak gedurende een bepaalde periode een privébestemming krijgt vóór de verkoop. Dit wordt ook wel de desaffectatie genoemd.

Industriële gebouwen en magazijnen


Voor de verkoop van industriële gebouwen en magazijnen gelden dezelfde regels die gelden voor de verkoop van een huis. Het enige verschil ligt in de hoeveelheid documenten die je nodig hebt om de verkoop geldig te maken. 

Om te zorgen dat je zeker in orde bent hebben we ze hier nog eens voor je op een rijtje gezet.

Welke documenten heb je nodig voor de verkoop van bedrijfsvastgoed?

Laten we tenslotte even overlopen welke documenten je nodig hebt voor de verkoop van bedrijfsvastgoed. Vele van deze documenten heb je ook nodig bij de verkoop van je huis maar de verkoop van bedrijfsvastgoed is vaak nog iets specifieker:

 • Het bodemattest
 • De stedenbouwkundige inlichtingen
 • Het kadastraal plan
 • Het postinterventiedossier
 • Het EPC kleine niet-residentiële gebouwen 
Vergeet verder ook niet om te controleren of er een erfdienstbaarheid rust op de grond van het terrein.

Zijn er eventuele risico’s bij de verkoop van bedrijfspanden?


Het kan soms lijken alsof de verkoop van bedrijfsvastgoed heel wat complexer is dan de verkoop van een huis. Dat ligt vaak aan de volgende zaken:

 • Je hebt er meer attesten voor nodig.
 • De kopers worden steeds schaarser en veeleisender.
 • Een bestaand bedrijfspand is meestal op maat van de gebruiker-eigenaar en diens bedrijfsactiviteit gebouwd.
 • Het gaat om een nichemarkt.

Daarbij zijn er ook best wat nadelen aan het verkopen van een bedrijfspand op de “klassieke” manier. Maar welke zijn dat nu precies?

 • Je hebt vaak geen controle over het verkoopproces.
 • Er kan een gebrek aan transparantie zijn.
 • Er is vaak een te hoge prijszetting.
 • De duurtijd van het proces is vaak erg lang.

Gelukkig kunnen online vastgoedmakelaars zoals Oximo vele van deze negatieve effecten tegengaan. 

Als je nieuwsgierig bent naar wat Oximo jou kan bieden bij de verkoop van je huis of bedrijfspand kan je steeds contact opnemen met onze vastgoedexperts

Nuttige linken voor jou


Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer

Huis verkopen in naam van een wilsonbekwaam persoon ?

Wat als je nu het huis wil verkopen in naam van een wilsonbekwame persoon? Mag je dat zomaar doen? Wat betekent dat zelfs, wilsonbekwaam zijn? Dat alles hebben we hier voor u opgesomd.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons