Slechts 5 van de 17 geteste pelletkachels scoren goed op veiligheidstests

Slechts 5 van de 17 pelletkachels die Test-Aankoop aan een grondige test onderwierp kregen een goede score op vlak van veiligheid. Veel modellen schoten tekort op vlak van rendement, CO-uitstoot en risico op brandwonden. Volgens de verbruikersorganisatie zijn de huidige normen ontoereikend. Dat stelt TA in het magazine Test-Aankoop.

De aangevoerde hoeveelheid pellets, afvoer van rookgassen en luchttoevoer moeten dusdanig geregeld worden dat de verbranding zo volledig mogelijk gebeurt en een zo hoog mogelijk rendement oplevert. Eén op de 6 blijkt echter niet te voldoen aan de Europese norm die een rendement oplegt van 75 procent en 1 op de 3 voldoet niet aan de strengere Belgische norm van 80 procent. De resultaten van de labmetingen liggen volgens Test-Aankoop ook een stuk lager dan wat de fabrikanten in hun publiciteit beloven. 

Rookgassen
Als gevolg van een onvolledige verbranding kunnen er meer vervuilende rookgassen zoals koolstofmonoxide (CO) in de lucht terechtkomen. 'In onze test stoot 1 op de 4 modellen op maximaal vermogen meer CO uit dan toegelaten volgens de Europese norm. Drie op de 4 blijft in gebreke bij een werking op beperkt vermogen', aldus TA. In 8 op de 17 gevallen loopt de temperatuur van onderdelen, die men moet kunnen vastnemen zoals de handvat van de deur, te hoog op. 

Veiligheidstests Volgens Test-Aankoop zijn de huidige normen voor pelletkachels niet volledig noch specifiek genoeg om consumenten tegen risico’s in te dekken. 'Daarom werkt een groep experts in overleg met de sector aan een herziening. Slechts 2 van de 17 geteste kachels volstonden met succes de extra veiligheidstests die deze momenteel voorstellen.' De consumentenorganisatie dringt aan dat de bevoegde overheden de voorstellen van deze vakexperts snel omzetten in strengere regels.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons