Mag je goedkoop verhuren aan één van je kinderen?

Je wil een woning of appartement waarvan je eigenaar bent tegen een gunstprijs verhuren aan één van je kinderen. Is dat wettelijk toegelaten? Kunnen daar problemen van komen?
   Eén van je kinderen wil op eigen benen gaan staan en zelfstandig gaan wonen. Je hebt een huis of appartement dat je normaal verhuurt. Je wil dat -om je kind te helpen- tegen een gunstprijsje daaraan verhuren.

Op zich toegelaten
Als verhuurder beslis je in principe zelf tegen welke prijs je je pand te huur stelt. Je bent daarbij niet verplicht om dit tegen de normale marktwaarde te doen. Je kan het zelfs verhuren tegen een echte spotprijs. Overigens kan je dat ook doen als je niet verhuurt aan een familielid maar bijvoorbeeld aan een vriend of een derde.

Geen fiscale gevolgen
Verhuur je je huis of appartement beneden de marktwaarde, dan heeft dat voor jou ook geen fiscale gevolgen. Als je als particulier verhuurt onder de woninghuurwet aan een andere particulier die het pand alleen gebruikt om dit te bewonen, word je nu eenmaal niet belast op de werkelijke huurinkomsten.

Discussies later
Toch kunnen er later (lees: na je overlijden of dat van je echtgeno(o)t(e)) wel eens discussies rijzen tussen je kinderen. Het valt namelijk niet uit te sluiten dat je andere kinderen komen zeggen dat het kind dat goedkoper mocht wonen eigenlijk een voordeel kreeg waarmee bij de vereffening-verdeling van je erfenis rekening moet worden gehouden (met andere woorden een soort van schenking). Ofte hoe een vrijgevigheid die je nu doet op termijn wel aanleiding kan geven tot familiale discussies.

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons