Hoe wordt hagelschade vergoed?

Het onweer en de hagelbuien van zaterdagavond hebben lelijk huisgehouden in verschillende delen van ons land. Wie schade heeft geleden, wendt zich best zo snel mogelijk naar zijn verzekeraar.

Het noodweer van afgelopen weekend trok een spoor van vernieling over delen van het land. Maar welke verzekering komt wanneer tussen bij schade door onweer of storm?

1. Schade in huis
Stormen (met rukwinden) of onweders kunnen veel schade veroorzaken, zowel buitenshuis als in huis. Voor de verzekeraar maakt het wel uit wat waar beschadigd raakte én op welke manier dat gebeurde. Storm, regen, hagel of blikseminslag: de brandpolis vergoedt normaal de schade in huis, ook als er geen brand van gekomen is. Sinds 1995 dekt elke brandpolis verplicht ook stormschade.

2. Schade buitenshuis
In principe is alles wat zich buitenshuis bevindt, niet verzekerd door de brandpolis. Achterliggende redenering is dat u als goede huisvader maar moet voorzien dat bij stormweer het tuinmeubilair zal gaan vliegen en dat u het tijdig moet binnenzetten. Als de storm echter onverwacht is, stellen verzekeraars zich doorgaans soepeler op. Dat heeft ook te maken met klantenbinding.

3. Schade bij de buren
Als na de storm blijkt dat uw rondvliegend tuinmeubilair een raam heeft ingeslagen bij de buren, dekt uw burgerlijke aansprakelijkheid de schade. Als de tuinstoelen uw eigen ruiten ingegooid hebben, moet u de schade in principe zelf vergoeden. En de schade aan uw auto? 

Stond uw wagen op de openbare weg tijdens de storm en heeft die schade opgelopen, neem dan zeker contact op met uw verzekeraar. Hebt u een omnium- of 'kleine omnium'-verzekering, dan zal de schade hoogstwaarschijnlijk gedekt worden door die verzekering. Is dat niet het geval, maak dan zeker foto's. Er zijn al gevallen bekend uit het verleden waarbij het Rampenfonds tussenkwam in geleden schade aan voertuigen die niet gedekt werden door de verzekering.

Wat is verzekerd?
Het spreekt voor zich dat de schade die rechtstreeks door de verzekerde goederen wordt veroorzaakt, gedekt is. Maar de dekking is ruimer. Ook schade door een brand of ontploffing als gevolg van het onweer of storm wordt vergoed.

Ook de opruimings- en afbraakkosten nodig voor het heropbouwen zijn gedekt. Als de woning onbewoonbaar is geworden, worden de huisvestingskosten tot drie maanden na het schadegeval vergoed. Neemt u maatregelen om een schadegeval te voorkomen of om de gevolgen ervan te voorkomen of te beperken, dan zijn ook die verzekerd. Het doet er niet toe of die maatregelen al dan niet resultaat hebben opgeleverd. Een dekzeil op een dak leggen om te voorkomen dat regen verder schade veroorzaakt, is hiervan een voorbeeld.

Hoe gaat u te werk?
Hebt u schade opgelopen door het onweer, neem dan zeker foto's.

Contacteer zo snel mogelijk uw makelaar of uw verzekeringsmaatschappij. Die zal binnen de 3 dagen een expert sturen die de schade zal opmeten. Zorg ervoor dat u facturen kunt voorleggen van de toestellen die stuk zijn, zoals van het salon of de ijskast. Hebt u geen facturen, dan kunt u al een indicatie geven door op te zoeken wat die toestellen momenteel in de winkel kosten.

Naar aanleiding van de overstromingen in november 2010 hebben de verzekeraars op vraag van de minister van Binnenlandse Zaken een checklist opgesteld. Die moet slachtoffers helpen een vergoeding te krijgen voor de geleden schade. Klik hier voor de checklist.

Niet verzekerd?
De wetgever heeft een minimumdekking omschreven, maar heeft ook een lijst van goederen opgesteld waarvoor de verzekering voor natuurrampen niet zal bijdragen. Sommige verzekeraars voorzien in een ruimere dekking en zullen voor sommige van de opgesomde risico's toch een schadevergoeding betalen. Dit zijn mogelijke uitsluitingen:
- Voorwerpen buiten een gebouw, tenzij ze er voorgoed aan vastgemaakt zijn
- Constructies (en hun inhoud) die gemakkelijk te verplaatsen zijn en makkelijk uit elkaar worden genomen, die bouwvallig zijn of in afbraak. Als die constructies de hoofdverblijfplaats zijn van de verzekerde, dan zijn ze toch verzekerd.
- Tuinhuisjes, schuurtjes, berghokken en hun inhoud
- Afsluitingen en hagen
- Tuinen, aanplantingen en toegangen
- Binnenplaatsen en terrassen
- Zwembaden, tennis- en golfterreinen
- Gebouwen in opbouw, verbouwing, herstelling en de inhoud ervan. Zijn de gebouwen bewoond of normaal bewoonbaar, dan zal de verzekering toch financieel tussenkomen
- Gemotoriseerde voertuigen, boten en vliegtuigen
- De inhoud van kelders die op minder dan 10 centimeter van de grond is opgesteld in geval van overstroming en het overlopen of de opstuwing van openbare riolen.
- Verwarmings-, elektriciteits- en waterinstallaties die vast aan de bodem zijn bevestigd, zijn wel verzekerd. 

De verzekeraars kunnen ook een franchise of vrijstelling gebruiken.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons