Hoe wordt hagelschade vergoed?

Het onweer en de hagelbuien van zaterdagavond hebben lelijk huisgehouden in verschillende delen van ons land. Wie schade heeft geleden, wendt zich best zo snel mogelijk naar zijn verzekeraar.

Het noodweer van afgelopen weekend trok een spoor van vernieling over delen van het land. Maar welke verzekering komt wanneer tussen bij schade door onweer of storm?

1. Schade in huis
Stormen (met rukwinden) of onweders kunnen veel schade veroorzaken, zowel buitenshuis als in huis. Voor de verzekeraar maakt het wel uit wat waar beschadigd raakte én op welke manier dat gebeurde. Storm, regen, hagel of blikseminslag: de brandpolis vergoedt normaal de schade in huis, ook als er geen brand van gekomen is. Sinds 1995 dekt elke brandpolis verplicht ook stormschade.

2. Schade buitenshuis
In principe is alles wat zich buitenshuis bevindt, niet verzekerd door de brandpolis. Achterliggende redenering is dat u als goede huisvader maar moet voorzien dat bij stormweer het tuinmeubilair zal gaan vliegen en dat u het tijdig moet binnenzetten. Als de storm echter onverwacht is, stellen verzekeraars zich doorgaans soepeler op. Dat heeft ook te maken met klantenbinding.

3. Schade bij de buren
Als na de storm blijkt dat uw rondvliegend tuinmeubilair een raam heeft ingeslagen bij de buren, dekt uw burgerlijke aansprakelijkheid de schade. Als de tuinstoelen uw eigen ruiten ingegooid hebben, moet u de schade in principe zelf vergoeden. En de schade aan uw auto? 

Stond uw wagen op de openbare weg tijdens de storm en heeft die schade opgelopen, neem dan zeker contact op met uw verzekeraar. Hebt u een omnium- of 'kleine omnium'-verzekering, dan zal de schade hoogstwaarschijnlijk gedekt worden door die verzekering. Is dat niet het geval, maak dan zeker foto's. Er zijn al gevallen bekend uit het verleden waarbij het Rampenfonds tussenkwam in geleden schade aan voertuigen die niet gedekt werden door de verzekering.

Wat is verzekerd?
Het spreekt voor zich dat de schade die rechtstreeks door de verzekerde goederen wordt veroorzaakt, gedekt is. Maar de dekking is ruimer. Ook schade door een brand of ontploffing als gevolg van het onweer of storm wordt vergoed.

Ook de opruimings- en afbraakkosten nodig voor het heropbouwen zijn gedekt. Als de woning onbewoonbaar is geworden, worden de huisvestingskosten tot drie maanden na het schadegeval vergoed. Neemt u maatregelen om een schadegeval te voorkomen of om de gevolgen ervan te voorkomen of te beperken, dan zijn ook die verzekerd. Het doet er niet toe of die maatregelen al dan niet resultaat hebben opgeleverd. Een dekzeil op een dak leggen om te voorkomen dat regen verder schade veroorzaakt, is hiervan een voorbeeld.

Hoe gaat u te werk?
Hebt u schade opgelopen door het onweer, neem dan zeker foto's.

Contacteer zo snel mogelijk uw makelaar of uw verzekeringsmaatschappij. Die zal binnen de 3 dagen een expert sturen die de schade zal opmeten. Zorg ervoor dat u facturen kunt voorleggen van de toestellen die stuk zijn, zoals van het salon of de ijskast. Hebt u geen facturen, dan kunt u al een indicatie geven door op te zoeken wat die toestellen momenteel in de winkel kosten.

Naar aanleiding van de overstromingen in november 2010 hebben de verzekeraars op vraag van de minister van Binnenlandse Zaken een checklist opgesteld. Die moet slachtoffers helpen een vergoeding te krijgen voor de geleden schade. Klik hier voor de checklist.

Niet verzekerd?
De wetgever heeft een minimumdekking omschreven, maar heeft ook een lijst van goederen opgesteld waarvoor de verzekering voor natuurrampen niet zal bijdragen. Sommige verzekeraars voorzien in een ruimere dekking en zullen voor sommige van de opgesomde risico's toch een schadevergoeding betalen. Dit zijn mogelijke uitsluitingen:
- Voorwerpen buiten een gebouw, tenzij ze er voorgoed aan vastgemaakt zijn
- Constructies (en hun inhoud) die gemakkelijk te verplaatsen zijn en makkelijk uit elkaar worden genomen, die bouwvallig zijn of in afbraak. Als die constructies de hoofdverblijfplaats zijn van de verzekerde, dan zijn ze toch verzekerd.
- Tuinhuisjes, schuurtjes, berghokken en hun inhoud
- Afsluitingen en hagen
- Tuinen, aanplantingen en toegangen
- Binnenplaatsen en terrassen
- Zwembaden, tennis- en golfterreinen
- Gebouwen in opbouw, verbouwing, herstelling en de inhoud ervan. Zijn de gebouwen bewoond of normaal bewoonbaar, dan zal de verzekering toch financieel tussenkomen
- Gemotoriseerde voertuigen, boten en vliegtuigen
- De inhoud van kelders die op minder dan 10 centimeter van de grond is opgesteld in geval van overstroming en het overlopen of de opstuwing van openbare riolen.
- Verwarmings-, elektriciteits- en waterinstallaties die vast aan de bodem zijn bevestigd, zijn wel verzekerd. 

De verzekeraars kunnen ook een franchise of vrijstelling gebruiken.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons