Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

Bij de aankoop van een woning kan je tal van verzekeringen afsluiten, maar een schuldsaldoverzekering is toch cruciaal. Deze verzekering beschermt jouw gezin of nabestaanden als je er niet meer bent. Wij zetten enkele belangrijke aandachtspunten op een rijtje.


Wat is een schuldsaldoverzekering?

Een schuldsaldoverzekering is een verzekering die bij overlijden van de verzekerde het resterend bedrag van de lopende lening (deels) zal betalen aan de bank. Als koper kan je – samen met je partner – zelf bepalen voor welk bedrag je jezelf wil verzekeren en welk bedrag dus door de verzekeringsmaatschappij zal terugbetaald worden aan de bank. Voor de bank is deze verzekering een waarborg dat ze haar geleende geld zal terugzien.


Hoe wordt de te betalen premie bepaald?

De omvang van de premie die je voor deze verzekering moet betalen, is voor iedereen verschillend. De volgende factoren spelen een belangrijke rol:

  • Leeftijd
  • Ziekte
  • Overlijdensrisico
  • De looptijd en het bedrag van de lening bij de bank


Wat zijn de voordelen van een schuldsaldoverzekering?

Het grootste voordeel ligt in de financiële bescherming van je partner of erfgenamen. Een schuldsaldoverzekering komt tussenbeide bij het afbetalen van (een deel van) het resterende geleende bedrag en vermijdt zo zware financiële gevolgen bij een overlijden. Daarnaast is een schuldsaldoverzekering interessant omdat de betaalde premies, onder bepaalde voorwaarden, fiscaal aftrekbaar zijn. Hierdoor kan je zelfs tot 40% fiscaal voordeel genieten.


Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

De voorwaarden die aan een schuldsaldoverzekering verbonden zijn, hangen af van de specifieke formule waarvoor je kiest. Hou zeker rekening met onderstaande tips:

  • Je bent niet verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten bij de bank waar jouw lening loopt. Laat de concurrentie spelen en kies zelf de beste voorwaarden.
  • Lees altijd de kleine lettertjes. Er zijn namelijk polissen die ook het risico op invaliditeit of jobverlies verzekeren.
  • Stop met roken voor je een schuldsaldoverzekering afsluit. De premieverschillen tussen rokers en niet-rokers zijn niet te onderschatten!

De vele voordelen en de zekerheid die een schuldsaldoverzekering biedt aan zowel de bank als aan wie de lening aangaat, maken deze verzekering onmisbaar bij elke hypothecaire lening. Vraag raad aan je bankier of je verzekeringsmakelaar en kies de formule die best bij je past.

Bron
Immoweb

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer

Bijkomende kosten bij de aankoop van een huis!

Voor je een woning koopt, is het goed om een bepaald budget vast te leggen. Hou er rekening mee dat de aankoop van je nieuwe huis of appartement niet je volledige budget mag opslorpen. Er komen bij de aankoop van een pand ook heel wat andere kosten kijken. We sommen ze graag voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons