Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

Bij de aankoop van een woning kan je tal van verzekeringen afsluiten, maar een schuldsaldoverzekering is toch cruciaal. Deze verzekering beschermt jouw gezin of nabestaanden als je er niet meer bent. Wij zetten enkele belangrijke aandachtspunten op een rijtje.


Wat is een schuldsaldoverzekering?

Een schuldsaldoverzekering is een verzekering die bij overlijden van de verzekerde het resterend bedrag van de lopende lening (deels) zal betalen aan de bank. Als koper kan je – samen met je partner – zelf bepalen voor welk bedrag je jezelf wil verzekeren en welk bedrag dus door de verzekeringsmaatschappij zal terugbetaald worden aan de bank. Voor de bank is deze verzekering een waarborg dat ze haar geleende geld zal terugzien.


Hoe wordt de te betalen premie bepaald?

De omvang van de premie die je voor deze verzekering moet betalen, is voor iedereen verschillend. De volgende factoren spelen een belangrijke rol:

  • Leeftijd
  • Ziekte
  • Overlijdensrisico
  • De looptijd en het bedrag van de lening bij de bank


Wat zijn de voordelen van een schuldsaldoverzekering?

Het grootste voordeel ligt in de financiële bescherming van je partner of erfgenamen. Een schuldsaldoverzekering komt tussenbeide bij het afbetalen van (een deel van) het resterende geleende bedrag en vermijdt zo zware financiële gevolgen bij een overlijden. Daarnaast is een schuldsaldoverzekering interessant omdat de betaalde premies, onder bepaalde voorwaarden, fiscaal aftrekbaar zijn. Hierdoor kan je zelfs tot 40% fiscaal voordeel genieten.


Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

De voorwaarden die aan een schuldsaldoverzekering verbonden zijn, hangen af van de specifieke formule waarvoor je kiest. Hou zeker rekening met onderstaande tips:

  • Je bent niet verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten bij de bank waar jouw lening loopt. Laat de concurrentie spelen en kies zelf de beste voorwaarden.
  • Lees altijd de kleine lettertjes. Er zijn namelijk polissen die ook het risico op invaliditeit of jobverlies verzekeren.
  • Stop met roken voor je een schuldsaldoverzekering afsluit. De premieverschillen tussen rokers en niet-rokers zijn niet te onderschatten!

De vele voordelen en de zekerheid die een schuldsaldoverzekering biedt aan zowel de bank als aan wie de lening aangaat, maken deze verzekering onmisbaar bij elke hypothecaire lening. Vraag raad aan je bankier of je verzekeringsmakelaar en kies de formule die best bij je past.

Bron
Immoweb

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons