Beleggers houden Belgische woningmarkt overeind

Ondanks de sterke daling van de hypothecaire kredieten bleef het aantal vastgoedtransacties in 2013 op peil en bleven de prijzen nog wat verder stijgen. Het vierde kwartaal was opvallend sterk. Dat blijkt althans uit de notarisbarometer.

De notarissen noteerden in het vierde kwartaal een stijging van het aantal transacties met 4,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. Oktober (-0,8 procent) en november (-1,9 procent) waren stabiel, maar december zeer sterk (+18,2 procent). Dat is extra verrassend omdat de notarissen die maand zeer druk bezig waren met de deadline voor de liquidatiebonussen eind 2013.

Het aantal vastgoedtransacties in heel 2013 bleef gelijklopend met 2012 (-0,1 procent). In Vlaanderen was er een stijging (+1,1 procent) qua aantal transacties. In Wallonië was er een daling (-1,6 procent), net als in Brussel bedroeg (-2,6 procent).

Woonhuis
De gemiddelde prijs van een woonhuis steeg in het vierde kwartaal met 2013 met 2,7 procent in ons land in vergelijking met het vierde kwartaal van 2012. Er viel een stijging te noteren in de drie regio’s: in Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis met 1,8 procent, in Wallonië met 4,7 procent en in Brussel met +0,3 procent.

Wat gans 2013 betreft, klokt de gemiddelde prijs van een woonhuis in België af op 233.959 euro (+3,2 procent). In Vlaanderen gaat het om 250.281 euro (+2,3 procent), in Wallonië 176.179 euro (+3 procent) en 410.194 euro (+1,6 procent).

Appartementen
De gemiddelde prijs van een appartement in het vierde kwartaal van 2013 steeg lichtjes in België met 1,4 procent. In Vlaanderen was er een stijging van 0,5 procent. In Brussel was de stijging belangrijker: 4,7 procent. In Wallonië daalde de prijs met 1 procent.

Het afgelopen jaar werd een appartement in België gemiddeld verkocht aan 204.181 euro, (+2,1 procent). Er is een stijging in de drie regio’s: 204.402 euro in Vlaanderen (+0,6 procent), 155.610 euro in Wallonië (+1,7 procent) en 228.408 euro in Brussel (+4,2 procent).

Kredieten
De sterke cijfers van de notarisbarometer staan in schril contrast met de daling van het aantal hypothecaire kredieten (-8 procent). Vooral in de tweede helft van het jaar was die daling van woningleningen sterk. ‘Het is duidelijk dat steeds meer mensen de lage rente op het spaarboekje niet meer zien zitten en kiezen voor een belegging in een woningvastgoed’, is de eerste reactie van Bart Van Opstal, notaris en drijvende kracht achter de uitbouw van de notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

De gegevens van de notarisbarometer worden elektronisch verzameld op het ogenblik van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst, drie à vier maanden voor de ondertekening van de akte. Hierdoor beschikken de notarissen over de meest recente gegevens inzake de Belgische vastgoedmarkt. In tegenstelling tot de FOD Economie zitten in de notariscijfers ook de transacties voor nieuwbouw in.

De cijfers van de notarisbarometer worden door experten vooral gezien als waardevol als een ‘eerste indicator’, in het bijzonder op het vlak van de trend in het aantal transacties. Wat de genoteerde prijsstijgingen liggen bij de notarissen wat hoger dan bij FOD Economie. Die verschillen kunnen niet altijd eenduidig worden verklaard.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer

Investeren in onroerend goed: een pand of een fonds?

Wil je investeren in onroerend goed, dan zijn er 2 mogelijkheden: een pand kopen of investeren in een fonds. Investeer je in een fonds, dan spreid je je investering over verschillende panden en jij krijgt via een dividend een deel van de huuropbrengst. Wat is het interessantst?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons