Appetijt voor Belgisch vastgoed blijft, maar neemt licht af

Vier op vijf vastgoedinvesteerders blijft de Belgische markt aantrekkelijk vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young.

Vorig jaar was dat het geval voor 95 procent van de ondervraagde bedrijven. Het onderzoek in 15 landen gebeurt bij investeerders, die er al actief zijn in vastgoed. 

Acht op tien investeerders vindt ons land aantrekkelijker dan andere landen. De vastgoedmarkt zal op middellange termijn middelen aantrekken als gevolg voor de vrees voor inflatie. Het transactievolume zal in 2014 dan ook toenemen, net als de waarde van de gemiddelde deal. 

Het gevolg van de Basel III-akkoorden bereikt volgens de ondervraagden in 2014 een momentum. Dat zal de bancaire kredietfinanciering duurder maken. Bijna iedereen denkt dat alternatieve kredietverstrekkers actiever worden, zoals verzekerings- en pensioenfondsen, en dat er meer internationale spelers zullen zijn. Ook family offices behoren tot de kopers. 

Positief is dat crisis in de Eurozone de vastgoedmarkt minder negatief zal beïnvloeden, meent 80 procent. Vorig jaar was dat de helft. 

Meer risicovolle investeringen
Iets meer dan de helft denkt dat er dit jaar meer risicovolle investeringen zullen gebeuren. Maar zuiver speculatieve transacties zullen volgens de grote meerderheid veel minder gebeuren. De belangrijkste hinderpalen bij de transacties worden het gebrek aan overeenkomst over de prijs en het groter aandeel van eigen middelen dat ingezet moet worden. Veel transacties zullen gaan over de overname van het schuldgedeelte van een project. 

Voor kantoren op topliggingen zijn de meningen verdeeld over de verwachte prijsevolutie, maar die rond Brussel en op B-locaties zullen in waarde stijgen, meent drie op vier respondenten. Voor residentiële projecten op die plaatsen geldt hetzelfde. Investeerders betonen het meeste interesse in woningprojecten. Niemand gelooft in prijsstijgingen in de hotels, en bijna niemand in industriebouw. 

De steden die momenteel het beste in de markt liggen zijn Brussel voor kantoren en Namen voor kleindistrubutie. Brussel, Leuven, Gent en Antwerpen zijn dan weer het meest populair voor woningen.

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

In welk vastgoed kan je investeren?

De vastgoedwereld is boordevol met investeringsmogelijkheden. Zelfs als kleinere investeerder heb je vaak de mogelijkheid om een mooie slag te slaan. Je hoeft immers niet altijd gigantische bedragen te investeren om er voordeel uit te halen. 

Om je even een duidelijker beeld te geven van de soorten vastgoed waar je in kan investeren, hebben we ze hieronder even voor je opgelijst.
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons