7 redenen waarom je best de verwarmingsketel onderhoudt

De verwarmingsketel zorgt voor aangename warmte en warm water in de woning. Comfort waar we niet eenvoudig zonder kunnen. Om dat comfort te kunnen blijven garanderen, is een regelmatig onderhoud van de ketel nodig.

Voordeel 1: Energiebesparing
Bij langdurig gebruik kan er zich in een verwarmingsketel afzetting vormen waardoor het rendement van een verwarmingsketel kan dalen. Regelmatig onderhoud van de ketel zorgt ervoor dat men deze afzetting detecteert en onmiddellijk verwijdert. Op die manier vermijdt men energieverlies en blijft het optimale rendement verzekerd.

Voordeel 2: Minder uitstoot, minder risico
Bij slecht onderhouden of vervuilde toestellen kan koolmonoxide (CO) ontstaan door onvolledige verbranding van brandstoffen. Het is daarom belangrijk de brander goed schoon te houden. Een preventieve analyse bij de jaarlijkse onderhoudsbeurt kan veel verhelpen. Bij een goed onderhouden ketel blijft ook uitstoot van andere schadelijke verbrandingsgassen zoals CO2 en NOX (stikstofoxiden) tot een minimum beperkt. Een regelmatig onderhoud is met andere woorden een milieuvriendelijke maatregel.

Voordeel 3: Langere levensduur
Het spreekt voor zich dat een verwarmingsketel die regelmatig en op een professionele manier onderhouden wordt, een lange levensduurte heeft. Op langere termijn vertegenwoordigt dit een serieuze kostenbesparing.

Voordeel 4: Minder storingsuitval
Bij jaarlijks onderhoud worden alle onderdelen die een eventuele storing kunnen veroorzaken aan een grondig onderzoek onderworpen. De kans op uitvallen van de ketel wordt zo tot een minimum beperkt, waardoor men zich (zeker in de winter) een aantal onaangename verrassingen kan besparen.

Voordeel 5: Wettelijk geregeld
De (Vlaamse) wetgeving bepaalt dat er (sinds 1 januari 2009) voor elke verwarmingsketel elke twee jaar een onderhoudscertificaat van een erkend installateur moet worden voorgelegd. De installateurs zelf moeten zich via verschillende examens certificeren om in aanmerking te komen als erkend onderhoudstechnicus voor het afleveren van dit onderhoudscertificaat.

Voordeel 6: Goed voor de portemonnee
Een regelmatig onderhoud levert zowel op korte als op lange termijn een aanzienlijke geldbesparing op. Allereerst omdat energiebesparing gelijk staat met geldbesparing.

De langere levensduur en het verminderde risico op storingsuitvallen zijn eveneens financieel voordelig. Reken daarbovenop nog het fiscale voordeel voor een jaarlijks onderhouden ketel en de rekening is snel gemaakt. Een goed onderhouden verwarmingsketel levert geld op.

Voordeel 7: gemoedsrust

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons