Zorgvastgoed heeft wind in de zeilen

De sector van de rusthuizen zit al enkele jaren in de lift. En de groei is nog lang niet voorbij. Om aan de verwachte behoeften te voldoen, moeten er jaarlijks 10.000 bedden bij gecreëerd worden.

In 2012 steeg de omzet van Orpea, de Europese marktleider in de ‘opvang van zorgbehoevenden’, de sector van de rusthuizen, de klinieken voor middellang verblijf en de psychiatrie, met 15,8% tot 1,4 miljard euro. De groep is aanwezig in 5 landen en beheert bijna 40.000 bedden, verdeeld over 430 instellingen, waarvan de helft in eigendom. Na Frankrijk is België de grootste markt met 41 instellingen in beheer (5204 bedden) en een omzet van 150 miljoen euro. 

Een beheerder als Orpea, met een erkenning voor aangepaste diensten voor afhankelijke personen, meestal senioren, is een structurele partner voor al wie investeert in gebouwen voor de zorgsector. En de vastgoedsector toont een groeiende interesse. Vandaag wordt in dit marktsegment, dat vroeger bijna exclusief terrein was van publieke spelers (OCMW’s, vzw’s) en kleine zelfstandigen, een duidelijke opmars vastgesteld van privé-investeerders als vastgoedbevaks Cofinimmo of Aedifica en verzekeringsmaatschappijen als Ethias, BelIns (Belfius), AG Real Estate (Ageas), Generali, enzovoort. Bij Aedifica zijn de 35 rusthuizen in de portefeuille al goed voor meer dan 54% van de activa. Cofinimmo, de grootste Belgische vastgoedbevak, wil het aandeel van dat type van asset nog opkrikken. Op dit ogenblik heeft het 126 rusthuizen in portefeuille, met een waarde van 1,14 miljard euro.

Exponentiële behoeften
In de voorbije 10 jaar werden in België jaarlijks 1000 nieuwe bedden gecreëerd. Studies schatten de behoeften op jaarbasis op tien keer dat volume. Het is ook al jaren geweten dat het bestaande nationale netwerk _ ongeveer 133.000 bedden _ zwaar moet herschikt en gerenoveerd worden om te beantwoorden aan de nieuwe normen die de komende jaren van kracht worden. 54% van de oppervlakte moet gebruikt worden voor collectieve activiteiten, circulatie en diensten, en slechts 46% voor de eigenlijke kamers. De kosten van het vastgoed _ grond inbegrepen _ zijn dan ook vaak enorm. De investeringsbehoeften worden geschat op 600 tot 800 miljoen euro per jaar.

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons