Zonnepanelen verliezen rendement in de hitte

Als het te warm is, leveren zonnepanelen minder op. Dat zou kunnen worden opgelost door een goede installatie, maar: "1 op de 5 zonnepanelen zijn slecht geplaatst", aldus Jeroen Reijnen van Solar Assistance.

Het zit in de naam: zonnepanelen werken het best wanneer er zon is. Je zou dus kunnen denken dat een hittegolf zoals deze perfect is voor hernieuwbare energie. Niets blijkt echter minder waar. "Door oververhitting gaat het rendement van zonnepanelen zelfs naar beneden", legt Jeroen Reijnen, Managing Director van zonnepanelenreparateur Solar Assistance, uit.

Op dagen als vandaag, waarbij de temperaturen boven de 30°C stijgen, worden al snel temperaturen van meer dan 70°C gemeten op de panelen. Daarmee verliezen de panelen zo'n 20% rendement. Het vele zonlicht doet de panelen goed, maar de temperatuur duwt het rendement omlaag.

Zonnepanelen renderen beter op een zonnige winterdag met ongeveer 10°C dan een warme zomerdag met 35°C. Dit komt omdat warme temperaturen de elektronische delen verhitten en deze hierdoor minder goed renderen. "Je kan het vergelijken met een laptop die het moeilijk krijgt wanneer het te warm wordt", zegt Reijnen.

Wat kan je eraan doen?
Helaas bestaat er geen kant-en-klare technische oplossing. "De belangrijkste maatregel om rekening mee te houden is dat de zonnepanelen geplaatst worden waar er voldoende ventilatie is, zodat zelfs op warme dagen de panelen door een natuurlijke verkoeling maximaal kunnen renderen", adviseert Reijnen. "Dat is vaak het probleem: één op de vijf zonnepanelen zijn slecht geplaatst. Je kan ook zelf regelmatig koelen met regenputwater, maar ik zie eerder mensen hun zwembaden vullen dan hun panelen besproeien."

"Bij het kopen van zonnepanelen, is het goed een paneel te kiezen met lage Pmax-waarde. Deze waarde drukt het verlies aan rendement uit in percentage vanaf 25°C." Een voorbeeld: Op een warme lentedag met 20°C bedraagt de temperatuur op de zonnepanelen ongeveer 45°C, dus ongeveer 25°C warmer dan de STC. Het zonnepaneel heeft een Pmax van 0,40%. Dit betekent dat het rendementsverlies (25 x 0,40%) 10% bedraagt.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons