Zonnepanelen verliezen rendement in de hitte

Als het te warm is, leveren zonnepanelen minder op. Dat zou kunnen worden opgelost door een goede installatie, maar: "1 op de 5 zonnepanelen zijn slecht geplaatst", aldus Jeroen Reijnen van Solar Assistance.

Het zit in de naam: zonnepanelen werken het best wanneer er zon is. Je zou dus kunnen denken dat een hittegolf zoals deze perfect is voor hernieuwbare energie. Niets blijkt echter minder waar. "Door oververhitting gaat het rendement van zonnepanelen zelfs naar beneden", legt Jeroen Reijnen, Managing Director van zonnepanelenreparateur Solar Assistance, uit.

Op dagen als vandaag, waarbij de temperaturen boven de 30°C stijgen, worden al snel temperaturen van meer dan 70°C gemeten op de panelen. Daarmee verliezen de panelen zo'n 20% rendement. Het vele zonlicht doet de panelen goed, maar de temperatuur duwt het rendement omlaag.

Zonnepanelen renderen beter op een zonnige winterdag met ongeveer 10°C dan een warme zomerdag met 35°C. Dit komt omdat warme temperaturen de elektronische delen verhitten en deze hierdoor minder goed renderen. "Je kan het vergelijken met een laptop die het moeilijk krijgt wanneer het te warm wordt", zegt Reijnen.

Wat kan je eraan doen?
Helaas bestaat er geen kant-en-klare technische oplossing. "De belangrijkste maatregel om rekening mee te houden is dat de zonnepanelen geplaatst worden waar er voldoende ventilatie is, zodat zelfs op warme dagen de panelen door een natuurlijke verkoeling maximaal kunnen renderen", adviseert Reijnen. "Dat is vaak het probleem: één op de vijf zonnepanelen zijn slecht geplaatst. Je kan ook zelf regelmatig koelen met regenputwater, maar ik zie eerder mensen hun zwembaden vullen dan hun panelen besproeien."

"Bij het kopen van zonnepanelen, is het goed een paneel te kiezen met lage Pmax-waarde. Deze waarde drukt het verlies aan rendement uit in percentage vanaf 25°C." Een voorbeeld: Op een warme lentedag met 20°C bedraagt de temperatuur op de zonnepanelen ongeveer 45°C, dus ongeveer 25°C warmer dan de STC. Het zonnepaneel heeft een Pmax van 0,40%. Dit betekent dat het rendementsverlies (25 x 0,40%) 10% bedraagt.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag