Zonnepanelen kunnen leiden tot hogere belastingen

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft staan, kan voor onaangename verrassingen komen te staan, wanneer de fiscus het kadastraal inkomen herberekent.

Zonnepanelen kunnen leiden tot een verhoging van het kadastraal inkomen. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) in de Kamer. Een gerichte actie van de fiscus komt er echter niet, zo schrijven de kranten De Tijd en L'Echo.

Kamerlid David Clarinval (MR) vroeg Geens in de Kamercommissie Financiën en Begroting of het klopt dat zonnepanelen de waarde van de woning verhogen en de onroerende voorheffing doen stijgen.

Inschattingskwestie
De minister zei dat het kadastraal inkomen niet noodzakelijk verhoogt na energiebesparende investeringen. "Er komt enkel een herwaardering als het comfort van het pand aanzienlijk wordt vergroot en het effect daarvan op de huurwaarde kan worden ingeschat", klonk het. "Het is dus een inschattingskwestie."

Zonnepanelen
Volgens de woordvoerder van Geens moet een verhoging van het kadastraal inkomen door zonnepanelen een uitzondering blijven. De fiscus kreeg alvast geen algemene instructie om het kadastraal inkomen te herzien bij eigenaars van zonnepanelen. Een verhoging daarvan is ook alleen mogelijk bij oudere woningen en niet bij nieuwbouwwoningen met zonnepanelen. Bij die laatste wordt het kadastraal inkomen immers onmiddellijk vastgelegd.

Huurwaarde
De eigenaars van zonnepanelen zijn wel overgeleverd aan de inschatting van de belastingcontroleur, die moet bepalen of de zonnepanelen de huurwaarde van de woning aanzienlijk opwaarderen. Daar bestaan tot nog toe echter geen duidelijke criteria voor, maar die moeten er voor Clarinval wel komen. "Anders gaat het er veel te subjectief aan toe."

Als zonnepanelen in sommige gevallen toch leiden tot een opwaardering van het kadastraal inkomen, zal de eigenaar bovendien ook meer roerende voorheffing moeten betalen. 

Bron: Knack


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag