Zo lang is je aannemer aansprakelijk voor werken in je tuin

Je doet een beroep op een aannemer om werken te doen in je tuin. Naderhand blijkt je oprit te verzakken of er zijn enkele tegels in je terras gebarsten. Is je aannemer daar dan 10 jaar aansprakelijk voor?

Voor bepaalde werken zijn aannemers tien jaar aansprakelijk. Hiervoor is wel vereist dat het gaat om zeer ernstige gebreken die de stevigheid van het gebouw in het gedrang brengen. Maar kan je die aansprakelijkheid ook inroepen tegen aannemers die werken deden aan je tuin en bv. je oprit of terras aanlegden?

Het is niet uitgesloten
De tienjarige aansprakelijkheid kan wel degelijk ook gelden voor werken aan je terras, oprit, je carport enz. Hierbij is dan wel vereist dat het gaat om een zeer ernstig gebrek. Zo kan je deze aansprakelijkheid eventueel inroepen als je terras helemaal verzakt en het gevaarlijk wordt erover te lopen. Voor een aantal scheuren in tegels of een poort van een losstaande garage die bv. niet meer goed sluit kan je je integendeel niet beroepen op deze aansprakelijkheid.

Kleinere gebreken
Ook voor lichtere verborgen gebreken (zo bv. een scheur in enkele tegels, …) kan je je aannemer aansprakelijk stellen op voorwaarde dat je de gebreken inroept binnen een redelijke termijn. Die gaat in vanaf het moment dat je het gebrek ontdekt. Als de werken al jaren geleden zijn uitgevoerd wordt het dus moeilijk je nog op lichte verborgen gebreken te beroepen. Je aannemer zou overigens binnen bepaalde grenzen in zijn algemene voorwaarden deze termijn kunnen verduidelijkt hebben.

Extra garantie
Het kan natuurlijk ook zijn dat je aannemer je contractueel een extra garantie gaf. Dit kan je nagaan in het contract dat je met de aannemer afsloot of in diens algemene voorwaarden.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons