Zo lang is je aannemer aansprakelijk voor werken in je tuin

Je doet een beroep op een aannemer om werken te doen in je tuin. Naderhand blijkt je oprit te verzakken of er zijn enkele tegels in je terras gebarsten. Is je aannemer daar dan 10 jaar aansprakelijk voor?

Voor bepaalde werken zijn aannemers tien jaar aansprakelijk. Hiervoor is wel vereist dat het gaat om zeer ernstige gebreken die de stevigheid van het gebouw in het gedrang brengen. Maar kan je die aansprakelijkheid ook inroepen tegen aannemers die werken deden aan je tuin en bv. je oprit of terras aanlegden?

Het is niet uitgesloten
De tienjarige aansprakelijkheid kan wel degelijk ook gelden voor werken aan je terras, oprit, je carport enz. Hierbij is dan wel vereist dat het gaat om een zeer ernstig gebrek. Zo kan je deze aansprakelijkheid eventueel inroepen als je terras helemaal verzakt en het gevaarlijk wordt erover te lopen. Voor een aantal scheuren in tegels of een poort van een losstaande garage die bv. niet meer goed sluit kan je je integendeel niet beroepen op deze aansprakelijkheid.

Kleinere gebreken
Ook voor lichtere verborgen gebreken (zo bv. een scheur in enkele tegels, …) kan je je aannemer aansprakelijk stellen op voorwaarde dat je de gebreken inroept binnen een redelijke termijn. Die gaat in vanaf het moment dat je het gebrek ontdekt. Als de werken al jaren geleden zijn uitgevoerd wordt het dus moeilijk je nog op lichte verborgen gebreken te beroepen. Je aannemer zou overigens binnen bepaalde grenzen in zijn algemene voorwaarden deze termijn kunnen verduidelijkt hebben.

Extra garantie
Het kan natuurlijk ook zijn dat je aannemer je contractueel een extra garantie gaf. Dit kan je nagaan in het contract dat je met de aannemer afsloot of in diens algemene voorwaarden.

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons