Zo kom je het verbruik van je elektrische apparaten te weten

Weet jij hoe je het elektriciteitsverbruik van je huishoudtoestellen berekent? Het is eenvoudig en kan ervoor zorgen dat je uitgaven dalen.

Eerst en vooral: Het verbruik van een elektrisch apparaat wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh).

Welk vermogen?

Om het elektriciteitsverbruik van een elektrisch apparaat te kennen, moet je eerst het vermogen ervan achterhalen. Dat wordt meestal uitgedrukt in watt. Het vermogen van een wekker is dus bijvoorbeeld gemiddeld 10 watt, terwijl een moderne stofzuiger gemiddeld tussen 500 en 900 watt opwekt. Een ouder model kan trouwens een nog veel hoger vermogen hebben, tot meer dan 2.000 watt zelfs.

Hoelang gebruiken?

Het vermogen van een elektrisch apparaat weten, is natuurlijk niet voldoende om het jaarlijkse verbruik ervan te kennen. Om dit te achterhalen, bereken je de gebruiksduur per dag of per week, afhankelijk van het apparaat, en vermenigvuldig je dit cijfer met 365 of 52. Een wekker wordt bijvoorbeeld 24 uur per dag gebruikt (dus 24 x 365 = 8.760 uur per jaar) maar een stofzuiger maar een 3-tal uur per week (dus 3 x 52 = 156 uur per jaar).

Hoeveel besparen?

Nu kan je het jaarlijkse verbruik van de verschillende elektrische apparaten in je woning vergelijken. Om dit te doen, vermenigvuldig je het wattage in watt met het aantal uren van jaarlijks gebruik en deel je dat getal door 1.000. In ons voorbeeld verbruikt de 10 watt-wekker die permanent aanstaat dus 87,6 kWh/jaar tegenover 78 kWh/jaar voor een stofzuiger van 500 watt die 3 uur per week wordt gebruikt.

Met deze berekening kan je ook een schatting maken van de besparing die het vervangen van een ouder apparaat je zou kunnen opleveren. In dit specifieke voorbeeld zou een oude stofzuiger van 2.400 watt 374,4 kWh/jaar verbruiken: 296,4 kWh/jaar meer dan een moderne stofzuiger van 500 watt. Stof om over na te denken.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons