Zo beïnvloedt social media de vastgoedmarkt

Social media zijn alomtegenwoordig en ook tijdens de huizenjacht hebben ze invloed op wat we doen. Als vrienden zij investeren in een groot huis, lijkt het of we daar wél in willen volgen. Althans, dat toonde een studie van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research aan.

Social media beïnvloedt keuzes
Het zit namelijk zo dat wanneer er op sociale media vrienden vol enthousiasme delen dat ze een huis kochten, je meer geneigd bent om ook eens de vastgoedmarkt af te schuimen en een eigen huisje te zoeken. Dat was de conclusie na een rondvraag bij 1250 respondenten in Los Angeles. Daarnaast werden de gegevens van 434.000 huurders en ruim 1 miljoen eigenaars geanalyseerd.

“Wanneer je ziet dat mensen een huis kopen, dat in waarde stijgt en uiteindelijk geld verdienen met de verkoop ervan, lijkt dat ook voor jou een betere investering”, zegt Johannes Stroebel, professor economie aan de Universiteit van New York, die meewerkte aan de studie. “Het toont aan dat een positieve ervaring binnen je sociale netwerk een belangrijke factor is en uiteindelijk je eigen keuze bepaalt.”

Niet alles is positief
Wanneer mensen op social media lezen dat sommige eigendommen met 5% in waarde zijn gestegen over de voorbije twee jaar, is er 3,1% meer kans dat zij zelf binnen de twee jaar een nieuw huis kopen. Sterker nog; 1,7% zou overwegen om een groter huis te kopen, 3,1% zou het budget ervoor aanzienlijk willen verhogen en 7% is bereid om er een nieuwe lening voor aan te gaan.

Aan de andere kant, wie op sociale media negatieve ervaringen leest bij kennissen en horen dat ze verlies lijden, is eerder geneigd om het huis te verkopen en te gaan huren. Zo’n 1% zou uiteindelijk zelfs hun eigendom goedkoper verkopen dan normaal.

“Sociale media beïnvloedt dus wel degelijk of je uiteindelijk de huizenmarkt al dan niet op gaat. Dat kan zowel in positieve als in negatieve zin zijn”, zo luidt de conclusie van Jason Dorsey, Chief Strategie van een Texaans onderzoeksbureau. “Een huis kopen lijkt haalbaarder wanneer kennissen dat ook succesvol hebben gedaan en andersom is dat niet anders. Zo ben je meer terughoudender wanneer je vrienden eerder posten over de stress die ze erbij hebben ervaren.”

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons