Zijn er leeftijdsgrenzen om een hypothecaire lening aan te gaan?

Wie een onroerend goed wil kopen of wie wil bouwen of verbouwen gaat daar vaak een hypothecaire lening voor aan. Maar zijn er wettelijke minimum- of maximumleeftijden die gelden voor een kredietnemer? Wat moet je daarvan weten?

Stel : je wil als 60-jarige een krediet aangaan bij een bank om een buitenverblijf of een investeringspand te kunnen kopen. Is dat wel mogelijk of zijn er leeftijdsgrenzen die spelen om een lening te kunnen krijgen?

Wat zegt de wet?

Er staat in de wet geen maximumleeftijd voor wie een krediet wil aangaan bij een bank. De enige vereiste die de wet stelt is dat de kredietnemer voldoende gezond is van geest om een krediet te kunnen aangaan. Wel is er een minimumleeftijd. Meer bepaald kan een minderjarige niet zomaar alleen een krediet aangaan om een onroerend goed te kunnen kopen.

De bank beslist

Het is niet omdat er geen maximumleeftijd in de wet staat dat een bank niet zou kunnen weigeren om aan oudere mensen een krediet te geven. De leeftijd tot dewelke een krediet kan worden aangegaan en de termijn voor dewelke dat kan verschilt dan ook van bank tot bank. Het kan dan ook nuttig zijn om de voorwaarden van een aantal banken met elkaar te vergelijken.

Denk ook zelf na

Als je een krediet wil aangaan denk je best ook zelf even na voor hoelang je dat nog wil doen. Misschien wil je op de leeftijd dat je op pensioen gaat namelijk wel niet meer moeten instaan voor aflossingen van het krediet. Weet daarbij dat het wel eens kan gebeuren dat je maandelijkse inkomsten aanzienlijk dalen als je de pensioenleeftijd bereikt. Het is dan ook zaak hieraan voldoende aandacht te besteden vooraleer met een bank in zee te gaan.

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons