Zijn Belgen baksteen in de maag kwijt?

Vastgoedprofessionals voorspellen dat het aandeel van gezinnen met een eigen woning (momenteel 72%) de komende 10 jaar zal dalen (tot 65%). Dat zou niet alleen door de dure grondprijzen en door de bijkomende (milieu)kosten komen, maar ook omdat Belgen eigendom als steeds minder belangrijk zouden beschouwen, aldus de conclusie. Vreemd genoeg lijkt deze voorspelling in tegenspraak met de mening van de consumenten zelf, aangezien amper 19% daarvan zou beweren dat eigendom in de toekomst iets minder belangrijk zal zijn.

Steeds kleiner wonen

Terwijl de grondprijzen stijgen en de steeds strengere energienormen de kosten van een huis eveneens de hoogte in doen gaan – naar schatting is een passiefhuis minstens 20% duurder dan een huis dat aan de minimumnormen voldoet – lijkt het erop dat we steeds kleiner gaan wonen.

Een roos- én groenkleurige toekomst?

De sector is optimistisch over nieuwe technologieën: 77% gelooft dat de 3D-printer de komende vijf jaar steeds populairder zal worden en nieuwe toepassingen moeten het ook mogelijk maken om de efficiëntie te verhogen, de kosten te verlagen en de ecologische voetafdruk van de bouwsector te verkleinen.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons