Zelfstandig wonen zonder onaangename verrassingen  

Met welke kosten moet je rekening houden als je alleen gaat wonen? Of je nu genoeg hebt van het gezag van je ouders of de rommel van je huisgenoten, je kunt allerlei redenen hebben om op zoek te gaan naar een plek die helemaal van jou is. De belangrijkste vraag die je je daarbij stelt, is natuurlijk: wat kost dat? We geven een overzicht van de kosten waarmee je rekening moet houden als je alleen gaat wonen.

Eerste kosten
Zeker aan het begin van je woonavontuur maak je grote kosten. Je moet namelijk je verhuizing plannen, waarbij je bijvoorbeeld verhuisdozen of een verhuislift moet regelen. Als je voor het eerst een eigen plek hebt, moet je die ook nog volledig inrichten. Leuk, maar ook duur! Zelfs als je wat meubels krijgt of tweedehands koopt, zal de inrichting van je stekje een aanzienlijke kostenpost zijn.

Maandelijkse kosten als je alleen gaat wonen
Als die eerste kosten achter de rug zijn, blijven de maandelijkse kosten over. Ook daar is het belangrijk om niets over het hoofd te zien, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. De meest voor de hand liggende maandelijkse kost is de huur of de hypotheek. Daarnaast betaal je voor internet, elektriciteit, gas en water. Maar om te overleven betaal je ook voor boodschappen: voeding, persoonlijke verzorging, schoonmaakproducten, ... Dat is opnieuw een kost die vooral aan het begin zeer hoog zal zijn, omdat je dan nog alle basics moet aanschaffen als kruiden en specerijen, wasmiddel en droogrek, …
Andere maandelijkse kosten om rekening mee te houden zijn:
Verzekeringen: brand, inboedel, rechtsbijstand, mutualiteit, ...
Telefonie
Vervoer: openbaar vervoer, of alles wat komt kijken bij een eigen wagen: onderhoud, brandstof, verzekeringen
Kleding, schoenen
Voedsel en verzorging voor eventuele huisdieren
Vrije tijd: sport, uitgaan, …

Ten slotte is het verstandig om ook elke maand wat geld opzij te zetten voor onverwachte kosten, zodat je niet in de problemen komt als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat of als je plots een nieuwe bril nodig hebt. Of als je in één maand ineens cadeautjes moet kopen voor 4 trouwfeesten, 3 verjaardagen en een babyborrel … 

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons