Zelfstandig wonen zonder onaangename verrassingen  

Met welke kosten moet je rekening houden als je alleen gaat wonen? Of je nu genoeg hebt van het gezag van je ouders of de rommel van je huisgenoten, je kunt allerlei redenen hebben om op zoek te gaan naar een plek die helemaal van jou is. De belangrijkste vraag die je je daarbij stelt, is natuurlijk: wat kost dat? We geven een overzicht van de kosten waarmee je rekening moet houden als je alleen gaat wonen.

Eerste kosten
Zeker aan het begin van je woonavontuur maak je grote kosten. Je moet namelijk je verhuizing plannen, waarbij je bijvoorbeeld verhuisdozen of een verhuislift moet regelen. Als je voor het eerst een eigen plek hebt, moet je die ook nog volledig inrichten. Leuk, maar ook duur! Zelfs als je wat meubels krijgt of tweedehands koopt, zal de inrichting van je stekje een aanzienlijke kostenpost zijn.

Maandelijkse kosten als je alleen gaat wonen
Als die eerste kosten achter de rug zijn, blijven de maandelijkse kosten over. Ook daar is het belangrijk om niets over het hoofd te zien, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. De meest voor de hand liggende maandelijkse kost is de huur of de hypotheek. Daarnaast betaal je voor internet, elektriciteit, gas en water. Maar om te overleven betaal je ook voor boodschappen: voeding, persoonlijke verzorging, schoonmaakproducten, ... Dat is opnieuw een kost die vooral aan het begin zeer hoog zal zijn, omdat je dan nog alle basics moet aanschaffen als kruiden en specerijen, wasmiddel en droogrek, …
Andere maandelijkse kosten om rekening mee te houden zijn:
Verzekeringen: brand, inboedel, rechtsbijstand, mutualiteit, ...
Telefonie
Vervoer: openbaar vervoer, of alles wat komt kijken bij een eigen wagen: onderhoud, brandstof, verzekeringen
Kleding, schoenen
Voedsel en verzorging voor eventuele huisdieren
Vrije tijd: sport, uitgaan, …

Ten slotte is het verstandig om ook elke maand wat geld opzij te zetten voor onverwachte kosten, zodat je niet in de problemen komt als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat of als je plots een nieuwe bril nodig hebt. Of als je in één maand ineens cadeautjes moet kopen voor 4 trouwfeesten, 3 verjaardagen en een babyborrel … 

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons